Griepvaccinaties 2024

Elke winter krijgt één op de vijftien mensen griep door het influenzavirus. Bij griep voelen mensen zich binnen een paar uur erg ziek. Ze krijgen klachten als 'bonzende' hoofdpijn, spierpijn, hoesten en koorts. Meestal duurt griep drie tot vijf dagen, maar volledig herstel kan twee tot drie weken duren. Elke griepmelding betekent voor een organisatie dus verlies aan productiviteit en continuïteit. De griepprik voorkomt dit. Een vaccinatie maakt de hersteltijd een stuk korter en vergroot bovendien de kans dat medewerkers helemaal geen griep krijgen. De griepvaccinatie biedt geen bescherming tegen COVID-19.

Elk jaar een vaccinatie nodig

Een griepvirus verandert steeds. Daardoor bouwen mensen geen weerstand op die hen een leven lang beschermt. Voorkom dit en geef jouw medewerkers ieder jaar opnieuw de griepprik. Krijgen jouw medewerkers, ondanks de griepprik toch griep, dan zijn de klachten meestal milder en korter van duur.

Advies de Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert organisaties om aan bepaalde groepen medewerkers een griepvaccinatie aan te bieden. Dit zijn medewerkers die een hoger risico lopen om zelf besmet te raken of anderen te besmetten. Zij werken in relatief kleine ruimtes met weinig ventilatie en/of staan in nauw contact met het publiek. Denk aan het onderwijs, openbaar vervoer, mensen in de thuiszorg/ziekenhuizen of zakelijke dienstverlening. De Gezondheidsraad baseert het advies op onderzoekgegevens waaruit blijkt dat ziekenhuisopnames bij deze doelgroep significant hoger zijn dan bij andere groepen.

Voordat je een griepvaccinatie aanbiedt, adviseert de Gezondheidsraad om een arbeidshygiënist en bedrijfsarts jouw situatie eerst te beoordelen. Zij beoordelen op kleine ruimtes, ventilatie en contact met publiek. Het advies verschilt per functie. Wil je meer informatie over deze beoordeling? Mail ons via griepvaccinaties@arbounie.nl met als onderwerp: Nadere beoordeling gewenst.

Wat kun je als werkgever doen?

Mensen die tot een risicogroep behoren, ontvangen elk jaar van hun huisarts een oproep voor een griepprik. Ook mensen die niet tot de risicogroep behoren, hebben voordeel bij de griepprik. De griepprik voorkomt uitval vanwege het influenzavirus - en helpt daarbij om het aantal medewerkers op de werkvloer op peil te houden. Bied je medewerkers daarom aan zich op vrijwillige basis te laten vaccineren tegen het griepvirus.

Regel de griepprik via Arbo Unie

Je medewerkers kunnen zich vanaf medio oktober laten vaccineren via Arbo Unie. De maanden oktober tot en met december zijn de aangewezen maanden voor de vaccinatie. Wij beginnen met plannen zodra wij de vaccinaties ontvangen. Een gediplomeerde kracht vaccineert jouw medewerkers. Dit gebeurt onder toezicht van een (bedrijfs)arts of een daartoe bevoegde verpleegkundige.

Griepvaccinaties aanvragen

Geef voor 1 juli 2024 het gewenste aantal vaccinaties door via het opdrachtformulier. De voorraad griepvaccinaties is beperkt. Je ontvangt na het invullen van het formulier een bevestiging van ons. Wij verwachten eind september meer informatie over de planning te kunnen geven. Dit is afhankelijk van het RIVM. Het RIVM moet eerst het vaccin vrijgeven.

Vindt de vaccinatie op een Arbo Unie locatie plaats, dan ontvang je per mail een importmodule. Hierin vul je medewerkersgegeven in. Wij geven griepvaccinaties op onze locaties alleen op afspraak. Jouw medewerkers ontvangen een uitnodiging zodat ze de afspraak kunnen plannen. Vindt de vaccinatie bij jou op locatie plaats, dan bellen wij voor een afspraak. Dit doen wij zodra wij weten wanneer wij de vaccinaties ontvangen.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Mail ons via griepvaccinaties@arbounie.nl

Opdracht formulier griep-vaccinaties 2024

Prijzen
Voor vaccinatie op een Arbo Unie locatie berekenen wij per werknemer € 42,50
Projectkosten, éénmalig € 75,-

Investering op klantlocatie
Voor vaccinatie op een klantlocatie berekenen wij inclusief reiskosten:

Vanaf 25 griepvaccinaties € 71,50pp
Tussen 25 en 75 personen € 65,-pp
Tussen 75 – 100 personen € 60,-pp
Vanaf 100 personen € 55,-pp
Projectkosten eenmalig € 75,- per locatie
Planning-afstemming eenmalig € 150,-
De planning van de vaccinaties op klantlocatie wordt in overleg tussen Arbo Unie en opdrachtnemer vastgesteld.

Opdrachtformulier griepvaccinaties 2024