Oppassen met containers

Publicatiedatum: 02 juni 2016 17:15
Elke dag komen duizenden containers vol met goederen via onze havens en wegen ons land binnen. Sommige daarvan gaan misschien naar jouw organisatie en worden daar geleegd. In dat geval is het belangrijk om hier in je Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) bij stil te staan: wat zit er in die containers? Kunnen er gassen in hangen waar je je medewerkers liever niet aan blootstelt? Als je je houdt aan het ABC-protocol, beperk je de risico’s tot een minimum. Hoe zit dat?

Haven containers 554“Zeevrachten zijn vaak weken onderweg”, vertelt Andrea Hiddinga, arbeidshygiënist. “Om te voorkomen dat de lading in die tijd bederft of bijvoorbeeld door ongedierte wordt aangetast, worden veel containers tijdens de reis behandeld met gassen. Dit gebeurt vooral bij goederen zoals hout, cacao en andere levensmiddelen. Bij de juiste temperatuur en luchtvochtigheid aan boord zijn die gassen bij aankomst uit de containers vrijwel of helemaal verdwenen. Maar daarvan kun je niet altijd zeker zijn. Soms blijft er een te hoge concentratie in de container aanwezig. Ook in containers met schoenen of kleding kan bijvoorbeeld gas vrijkomen doordat lijm of verf onderweg uitdampt. Allemaal situaties die een risico vormen voor medewerkers die de containers openen.”

Containertest

Niet alle organisaties staan hierbij stil in hun risico-inventarisatie. Andrea: “We adviseren om altijd het ABC-protocol te volgen, een tool die Arbo Unie ooit ontwikkeld heeft en die nu breed wordt ingezet in bijvoorbeeld de transportsector. Dat protocol onderscheidt drie soorten containers: A-containers waarin met zekerheid gassen aanwezig zijn, C-containers waarvan je zeker weet dat ze gasvrij en dus veilig te openen zijn, en een tussencategorie B-containers, de twijfelgevallen. Bij A-containers moet je altijd eerst ventileren en pas als de concentratie gas onder de grenswaarde ligt, kun je ze openen. Bij de B-categorie voer je eerst een meting uit en ga je vervolgens waar nodig ventileren. C-containers mogen zo geopend worden, maar wel met periodieke controlemetingen.”

Onderscheidend

De arbeidshygiënisten van Arbo Unie zijn heel alert op de risico’s van gegaste containers. “Daar zijn wij echt onderscheidend in. Wanneer wij voor klanten RI&E’s opstellen of beoordelen, nemen we dit onderdeel altijd mee. Juist omdat het soms vergeten wordt. Zelfs als je bijvoorbeeld maar eens per maand een container met tropisch teakhout bestelt, moet je dat in je RI&E beschrijven. En eventueel aanvullend onderzoek doen. Wij kunnen organisaties helpen de risico’s te beoordelen en waar nodig beleid op te stellen. Zodat ze ook dit risico onder controle hebben.”

Meer weten?

Heb je vragen voor Andrea Hiddinga over gegaste containers? Neem dan contact met haar op via of 06 5250 1039.

Doe de RI&E test

Heb jij voor jouw organisatie alle risico’s en knelpunten duidelijk in kaart? En minstens zo belangrijk, benut je alle verbeterkansen? Doe de RI&E test en ontdek hoe jouw organisatie ervoor staat. 

Haal meer uit je RI&E

Meer informatie over RI&E en wat dit kan betekenen voor jouw organisatie.

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee