Medewerker
Bij een ziekmelding
U ontvangt op de 4e dag na ziekmelding per sms een link naar de online vragenlijst In.zicht. Bij dreigend langdurig verzuim wordt u uitgenodigd voor een spreekuur bij de bedrijfsarts. Is er géén sprake van dreigend langdurig verzuim, dan monitoren we het verzuimverloop en zijn u en uw leidinggevende zelf aan zet. Blijft een betermelding uit, dan nodigen wij u alsnog uit voor het spreekuur bij de bedrijfsarts.
Als u niet ziekgemeld bent
Ook als u niet ziekgemeld bent, kunt u in contact komen met de bedrijfsarts. Dit kan door een afspraak te maken voor een arbeidsomstandighedenconsult. Dit consult is bedoeld voor gezondheidsvragen in relatie tot het werk. Als u daar behoefte aan heeft, kan dit contact anoniem plaatsvinden. Uw werkgever krijgt geen terugkoppeling over het arbeidsomstandighedenconsult. Wilt u een afspraak in het kader van het arbeidsomstandighedenconsult maken, neem dan contact op met het serviceteam via dit formulier. Let op: het is niet verplicht om een afdelingsnummer in te vullen.
Een afspraak wijzigen of annuleren
Wilt u een afspraak wijzigen of annuleren? Dit kan alleen door uw leidinggevende of HR worden gedaan via het serviceteam verzuim.ns@arbounie.nl of (088) 2726200. Vraag hen dit zo snel mogelijk te doen zodat onnodige vertraging wordt voorkomen. Overigens worden de kosten van last minute wijzigingen of annuleringen (48 uur of minder voor de afspraak) bij uw werkgever in rekening gebracht.
Contact NS serviceteam
Hier kunt u terecht voor vragen over verzuimafspraken en het plannen van een arbeidsomstandighedenconsult met de bedrijfsarts of taakgedelegeerde.
Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur.
Ik ben ziek. En nu?
U hebt de online vragenlijst In.zicht ontvangen. Hoe werkt de vragenlijst?
In deze video krijgt u uitleg over In.zicht.
U ontvangt op de 4e dag na ziekmelding per sms een link naar een online vragenlijst In.zicht. De vragen zijn voorspellers van het risico op langdurig verzuim. Bij dreigend langdurig verzuim wordt u uitgenodigd voor een spreekuur bij de verpleegkundige of de bedrijfsarts, afhankelijk van de uitkomst van de vragenlijst. Is er géén sprake van dreigend langdurig verzuim, dan monitoren we het verzuimverloop en zijn u en uw leidinggevende zelf aan zet. Blijft een betermelding uit, dan nodigen we u alsnog uit voor het spreekuur bij de bedrijfsarts.
Bent u langer dan 4 dagen ziek en hebt u geen online vragenlijst In.zicht ontvangen? Bel dan met het Serviceteam. Zij voeren uw gegevens in en zorgen dat u alsnog de vragenlijst ontvangt.
Let op! Indien de link niet opent vanuit het SMS bericht dan graag de URL overnemen op een laptop/computer. Op sommige mobiele telefoons wordt de link helaas niet ondersteund door de aanwezige software.
Hoe ontvang ik de uitnodiging voor het spreekuur?
Wanneer u wordt uitgenodigd voor het eerste spreekuur ontvangt u per post een uitnodiging. Vervolgafspraken worden door de taakgedelegeerde en bedrijfsarts met u gepland. De datum en tijd van de vervolgafspraak staan dan vermeld in een uitnodigingsbrief.
Uw afspraken vindt u ook terug in uw Xpert Suite portaal.
Wat kan ik van het spreekuur verwachten?
Een spreekuur duurt gemiddeld 30 minuten. U ontvangt een terugkoppeling over het spreekuur, uw werkgever ontvangt deze ook. U ontvangt deze terugkoppeling per (privé) email. Uw e-mailadres wordt daarom vastgelegd/gecontroleerd tijdens het eerste spreekuur. We gebruiken een vast format in onze terugkoppelingen, zie het document in de bijlage.
In de terugkoppeling staat:
- Vraagstelling leidinggevende
- Antwoord op vraagstelling letterlijk indien mogelijk (medisch beroepsgeheim/AVG)
- Wel/niet arbeidsongeschikt
- Beperkingen/mogelijkheden
- Advies re-integratie
- Prognose volledige werkhervatting
- Interventieadvies
- Vangnet of regres (indien toestemming medewerker)
- Opbouwschema indien mogelijk
Wat is het Xpert Suite portaal?
Het Xpert Suite portaal is het online portaal van Arbo Unie voor alle medewerkers, daarin vindt met een persoonlijke inlog uw afspraken en terugkoppelingsbrieven.
Meer weten, kijk dan op Werknemers & Xpert Suite.
Wat kan ik van de verzuimbegeleiding verwachten?
Om tijdens de re-integratie een actieve rol van medewerker en leidinggevende te stimuleren, gebruikt Arbo Unie Vooruit.zicht. Met deze aanpak geven we het te verwachte scenario aan. Zo hebben alle betrokkenen een goed overzicht van wat ze kunnen verwachten, wat hun rol hierin is én hoe ze de re-integratie gunstig kunnen beïnvloeden.
Meer weten: download de flyer over Vooruit.zicht
Wat als u niet kan op de afspraak?
Wilt u een afspraak wijzigen of annuleren? Regel dit dan via uw leidinggevende of HR. Alleen zij kunnen verzuimafspraken verzetten via ons serviceteam. Doe dit graag zo snel mogelijk zodat onnodige vertraging wordt voorkomen. Overigens worden de kosten van last minute wijzigingen of annuleringen (48 uur of minder voor de afspraak) bij uw werkgever in rekening gebracht.
Taakdelegatie: wat houdt dat in?
De bedrijfsarts heeft de mogelijkheid om taken binnen de verzuimbegeleiding te delegeren. Die worden dan door een andere professionals uitgevoerd. Daarom werkt ook Arbo Unie met verpleegkundige verzuimconsulenten. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden dat de drempel om contact met ons op te nemen laag is, dat er minimaal twee medewerkers bekend zijn met uw verzuimdossier en dat we de juiste expertise inzetten op het juiste moment.
De taakgedelegeerde is het eerste aanspreekpunt voor u en uw manager.
Het overnemen van een aantal taken van de bedrijfsarts gebeurt niet zomaar. De bedrijfsarts blijft eindverantwoordelijk, we bewaken de kwaliteit van onze dienstverlening zorgvuldig, houden ons aan wettelijke voorschriften en aan strenge kwaliteitsnormen. Dat mag u van een betrouwbare dienstverlener zoals Arbo Unie verwachten.
Tijdens de re-integratie blijft de bedrijfsarts vanzelfsprekend betrokken bij de begeleiding. Mocht u tussentijds toch behoefte hebben aan een gesprek met de bedrijfsarts dan is dit altijd mogelijk.
Wat als ik het niet eens ben met het advies van de bedrijfsarts of taakgedelegeerde?
Wanneer u en uw werkgever het niet met elkaar eens zijn of wanneer u het zelf niet eens bent met het advies van de bedrijfsarts of taakgedelegeerde, dan zijn er diverse mogelijkheden voor een herbeoordeling. We adviseren u om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de taakgedelegeerde en met hem/haar te bespreken wat in uw geval het beste is.
Wat is een activeringsgesprek?
Is er rond de 13de verzuimweek sprake van complex en/of stagnerend verzuim met geen of nauwelijks werkhervatting? Wordt het advies van de bedrijfsarts niet opgevolgd? Dan is het van belang dat werkgever en medewerker vroegtijdig in beweging komen. Daarvoor kan het activeringsgesprek ingezet worden.
Het activeringsgesprek is een 3-gesprek met medewerker, leidinggevende en een arbeidsdeskundige van Arbo Unie. Na het gesprek wordt een korte rapportage gemaakt van signaleerde aandachtspunten en te nemen acties. Het is een vroegtijdig ‘opschudmoment’, om werkgever en medewerker in beweging te brengen, gericht op behoud van werk/werkritme.
Wat is een inzetbaarheidsprofiel?
Een inzetbaarheidsprofiel stelt de bedrijfsarts op bij 36 weken verzuim. Het inzetbaarheidsprofiel wordt gebruikt als vertrekpunt voor het arbeidsdeskundig onderzoek, dat plaatsvindt bij 42 weken verzuim. Soms wordt dit eerder gedaan wanneer duidelijk is dat er sprake is van blijvende beperkingen. Uw werkgever kan ook zelf om een inzetbaarheidsprofiel vragen in overleg met het gezondheidsteam van Arbo Unie.
Het inzetbaarheidsprofiel is een momentopname van de belastbaarheid van u als medewerker en dient als input voor het arbeidsdeskundig onderzoek. Voorheen werd hiervoor de Functionele Mogelijkheden Lijst voor gebruikt. Het inzetbaarheidsprofiel hanteert dezelfde rubrieken en items als de Functionele Mogelijkheden Lijst. Het verschil zit er in dat een bedrijfsarts niet gehouden is aan de normaalwaarden en graderingen van de Functionele Mogelijkheden Lijst. De bedrijfsarts kan in een inzetbaarheidsprofiel in eigen bewoordingen beschrijven welke beperking die heeft vastgesteld. Het inzetbaarheidsprofiel is daarmee een document waarin meer specificatie van de aanwezige beperkingen gemaakt kan worden en toevoegingen en uitzonderingen kunnen worden beschreven, zonder dat er medische informatie wordt verstrekt. Dit maakt dat de arbeidsdeskundige tijdens het onderzoek veel duidelijker heeft hoe het echt met de belastbaarheid van een medewerker gesteld is.
Wat is een arbeidsdeskundig onderzoek?
De wet verplicht werkgevers in Nederland om te onderzoeken hoe medewerkers die zijn uitgevallen naar vermogen kunnen blijven werken. Daar helpt de arbeidsdeskundige bij. Deze kijkt samen met de medewerker naar de mogelijkheden waarop u weer kunt re-integreren na uitval. Door bijvoorbeeld aanpassingen te doen op de werkplek of te zoeken naar (tijdelijk) ander werk binnen of buiten de organisatie.
Een arbeidsdeskundig onderzoek wordt uitgevoerd bij 42 weken verzuim of eerder, wanneer er sprake is van blijvende beperkingen of wanneer uw werkgever hiertoe een verzoek indient.
Het onderzoek bestaat uit een gesprek met de werkgever, de medewerker en eventueel een bezoek aan de werkplek. De bedrijfsarts van Arbo Unie adviseert via de spreekuurterugkoppeling om een AD-onderzoek in te zetten. Arbo Unie voert deze onderzoeken niet uit voor NS, hiervoor werkt NS samen met een eigen provider.
Heeft u en compliment of klacht? Vertel het ons!
Lees voor meer informatie ook onze brochure ‘Van Klacht tot Kwaliteit’.