1. Fris aan het werk met behoud vakantiegevoel

Fris aan het werk met behoud vakantiegevoel

In de zomermaanden trekken we massaal de werkdeur achter ons dicht om thuis, in eigen land of waar ook ter wereld even op te laden. Luierend of bergbeklimmend, cultuurhappend of feestend. Eenmaal terug is dat heerlijke ontspannen vakantiegevoel vaak na een paar weken werken weer helemaal verdwenen, als het niet eerder is. Hoe houd je de vakantieblues op afstand?

Terug van vakantie

1. Plan rustmomenten in

Jan van den Hoogen, strategisch arbeids- en organisatieadviseur: “Ik hoor medewerkers vaak verzuchten dat een boek lezen hun alleen in de vakantie lukt. Kennelijk is vakantie de enige periode dat we nog echt kunnen ontspannen. En ondanks dat we ons voornemen dat na de vakantie vast te houden, lukt dat vaak niet. Het goede nieuws is: daar is een manier voor. Door heel bewust rustmomenten in te bouwen in je week. We leven in een tijd dat we zo veel prikkels krijgen, dat die momenten zich zelden vanzelf aandienen. Plan je ze niet structureel in, dan loop je het risico dat je toch weer aan de slag gaat. Niet voor niets zijn ‘white spots’, plekken waar je geen mobiel bereik hebt, steeds populairdere vakantiebestemmingen. Voor je eigen white moments hoef je niet naar een onbewoond eiland: zet op gezette tijden je telefoon uit en ontspan. Of dat nou met een boek is of iets anders.”

2. Zorg dat je snel iets concreets te doen hebt

“Waar we aan de ene kant moeite hebben om ontspannen te blijven, vinden we het aan de andere kant vaak lastig om na de vakantie weer op gang te komen”, zegt Jan. “Van extreme drukte vóór de vakantie om nog snel alles af te ronden voordat we kunnen vertrekken, gaan we naar een agenda met gaten erin na de vakantie. Met als risico dat we taken gaan uitstellen, en vervolgens toch weer in de problemen komen omdat we ze niet meteen hebben uitgevoerd. Zorg daarom dat je snel iets heel concreets kunt doen na je vakantie. Zoals een plan van aanpak opleveren, een ontwerp presenteren of voor mijn part de bezem door je archief halen. Als het maar iets actiefs is wat je kunt afvinken. Zo krijg je snel weer het gevoel dat je iets hebt afgewerkt, dat je weer een zinvolle bijdrage hebt geleverd. Dat helpt om weer lekker in je ritme te komen.”

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie je organisatie en de medewerkers van je organisatie kan helpen balans te houden tussen ontspanning en inspanning en zo optimaal inzetbaar te blijven? Neem dan contact op met Jan van den Hoogen, strategisch arbeids- en organisatieadviseur: jan.vanden.hoogen@arbounie.nl

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht