1. Griepprik voor medewerkers ja of nee

Griepprik voor medewerkers: ja of nee?

Griep is zeer besmettelijk: 20 tot 50 procent van de mensen die in contact komen met iemand die griep heeft, krijgt het zelf ook.

De griepprik verkleint het risico om griep op te lopen en daarmee een besmettingshaard te vormen. Bovendien vermindert de griepprik de klachten en complicaties van griep. Het kan dan ook heel zinvol zijn om jouw medewerkers een griepprik aan te bieden.

1. Voorkom dat medewerkers ziek worden

Het influenzavirus heeft maar weinig nodig om zich te verspreiden. Door uitademen, hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht die door andere mensen worden ingeademd. Het virus kan ook via vieze handen achterblijven op deurknoppen en waterkranen; meer is niet nodig om een ander te besmetten. In een omgeving waar veel mensen dicht bij elkaar werken, is de kans op besmetting groot. Wie eenmaal door het virus wordt getroffen, ligt soms wel een week op bed met hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam. Met een griepprik kunnen medewerkers zichzelf beschermen tegen besmetting.

2. Voorkom dat medewerkers risicogroepen besmetten

Sommige mensen lopen een verhoogd risico op de griep. Dat geldt bijvoorbeeld voor ouderen, hart- en longpatiënten en mensen met diabetes. Voor hen zijn de gevolgen van een griep vaak ook ernstiger. Risicogroepen ontvangen daarom automatisch een uitnodiging van de huisarts. Wie in het werk veel met deze groepen in contact komt, doet er ook goed aan om een griepprik te halen. In de gezondheidszorg is het al heel gebruikelijk dat werkgevers de griepprik aanbieden. Maar de griepprik kan ook zinvol zijn voor bijvoorbeeld baliemedewerkers bij gemeentes of woningbouwverenigingen, brandweerlieden, mensen uit het onderwijs, politiefunctionarissen of stewardessen.

3. Omdat je als werkgever voorzorgsmaatregelen kán treffen

Als werkgever kun je voorzorgsmaatregelen treffen om ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden. De griep leidt al snel tot vijf verzuimdagen en vaak meer. Je mag bovendien maatregelen treffen om besmetting van anderen te voorkomen. De griepprik kan hierin effectief zijn. Als de griep heerst, kun je medewerkers ook voorlichten over hygiënische maatregelen. Zoals bij niezen of hoesten altijd papieren zakdoekjes gebruiken en deze na gebruik weggooien, en regelmatig handen wassen. Alles op vrijwillige basis natuurlijk. Daarnaast kun je de kans op besmetting verlagen door goede ventilatie en extra schoonmaak van voorwerpen die door veel mensen worden aangeraakt, zoals deurknoppen, kranen en trapleuningen. Zo help je griep niet de wereld uit, maar misschien wel uit jouw organisatie.

Griepprik via Arbo Unie

Oktober en november zijn de aangewezen maanden om je medewerkers de griepprik aan te bieden. Arbo Unie heeft hiervoor gediplomeerde krachten die goed en veilig vaccineren, op een van onze vestigingen of bij u op locatie. Dit gebeurt altijd onder toezicht van een bedrijfsarts.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden om je medewerkers de griepprik aan te bieden? Neem dan contact op met ons team van Keuringen via mijnafspraken@arbounie.nl of bel naar 088 27 26 022.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht