1. Haal het beste uit de talenten en drijfveren van je medewerkers

Haal het beste uit de talenten en drijfveren van je medewerkers

De juiste man of vrouw op de juiste plek: dat levert volop energie en de beste prestaties op. Want medewerkers zijn nou eenmaal het meest effectief, betrokken en succesvol als ze werk doen dat aansluit bij hun drijfveren, talenten, capaciteiten en competenties. Hoe zorg je dat medewerkers fluitend naar hun werk gaan? Of zich ontwikkelen in een richting die bij hen past?

Mieke Govers, GZ-psycholoog bij Arbo Unie: “Mentale veerkracht is van groot belang om optimaal te kunnen presteren, om de constante verandering die leven en werken met zich meebrengt aan te kunnen en daar ook plezier in te houden. Die mentale veerkracht neemt toe als er een match is tussen enerzijds je taken en de organisatie waarin je werkt, en anderzijds je drijfveren, talenten en competenties. Met de Talenten Motivatie Analyse (TMA) krijg je helder zicht in wat voor functies en organisaties iemand gedijt en waar niet. En hoe je daarop in kunt spelen.”

Krijg helder zicht in wat voor functies en organisaties iemand gedijt en waar niet. 

Goed uitgangspunt voor vervolgstappen

De TMA is een uitgebreide vragenlijst die meet hoe iemand scoort op 44 talenten en op 22 drijfveren, van hang naar status tot behoefte aan afwisseling en uitdaging. Talenten zie je vooral in het gedrag terug: is iemand bijvoorbeeld extravert, besluitvaardig, vasthoudend of pragmatisch. Mieke: “Mensen leren vaardigheden makkelijker aan als die in lijn zijn met hun talenten en drijfveren. Door de uitkomsten van de TMA te koppelen aan competenties en vaardigheden die nodig zijn voor bepaalde functies, zie je waar de raakvlakken en de gaten zitten. Daarmee heb je een goed uitgangspunt om je eigen medewerkers verder te helpen. Wat zijn hun mogelijkheden? Hoe halen ze het beste uit zichzelf?”

Persoonlijke en teamontwikkeling

Arbo Unie zet de TMA met name in bij mensen die met loopbaanvragen zitten. In welke richting kunnen zij zich het beste ontwikkelen? Of bij medewerkers die merken dat hun motivatie terugloopt. Waar ligt dat aan? En hoe krijg je die motivatie weer terug? Mieke: “Daarnaast is de TMA een geschikt instrument voor teamontwikkeling. Daarbij kijken we welke competenties in een team aanwezig zijn en hoe je daar meer mee kunt doen. En waar competenties ontbreken, kun je die ontwikkelen bij de mensen die daar het meeste aanleg voor hebben. Zo gaan medewerkers individueel én als groep beter presteren.”

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe Arbo Unie de Talenten Motivatie Analyse inzet om in jouw organisatie de juiste medewerkers op de juiste plek te krijgen? Neem dan contact op met Mieke Govers via mieke.govers@arbounie.nl of 06 5250 2016.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht