1. Hoe gaan we samen de coronastress te lijf

Hoe gaan we samen de coronastress te lijf?

In deze tijd van angst en onzekerheid zijn overal tips te vinden over omgaan met stress. Meestal gericht op het individu: wat kan je zélf doen? Niks mis mee, zolang je er niet aan voorbijgaat dat we óók sociale wezens zijn, die zich deel willen voelen van een groter geheel. Juist dát broodnodige gevoel van verbinding zakt door het vele thuiswerken weg, met alle gevolgen van dien. De workshop ‘Samen coronastress te lijf’ helpt dat gevoel weer naar boven te halen.

Vertrouwenspersonen om op te bouwen 700 x 300px

Organiseer de toevallige ontmoetingen

De Week van de Werkstress 2020 staat voor de deur (16 t/m 20 november) terwijl het aantal medewerkers met burn-outklachten flink aan het oplopen is. “De rek is eruit”, zegt Anita Koops, senior arbeids- en organisatieadviseur bij Arbo Unie. “Tot de zomer zaten we in de ‘even doorbijten’-modus. De tweede golf is anders, ook omdat het perspectief er even niet is. Bovendien begint het wegvallen van verbinding zich meer en meer te wreken. Vroeger spraken we af met een doel en in de contacten eromheen – bij het binnenkomen, in de pauzes, bij de koffie – weefden we met elkaar het onzichtbare netwerk waaraan we ons ‘wij-gevoel’ ontlenen. Dat vormt een belangrijke pijler voor ons gevoel van voldoening en van werkplezier. Daar teren we nu op in, en daarmee ook op veerkracht en incasseringvermogen. In deze periode merken we dat veel mensen door hun veerkracht heen raken. Het is dan ook zaak om met elkaar een nieuw ‘ondertussen’ te creëren.”

Het nieuwe ‘ondertussen’

De workshops ‘Samen de coronastress te lijf’ is speciaal ontwikkeld om organisaties en hun medewerkers hierin op weg te helpen. Anita: “Dat is belangrijk voor het welbevinden van individuele medewerkers, maar ook voor de organisatie. Want in het ‘ondertussen’ ontstaan vaak de beste ideeën. Het is de smeerolie die alles in beweging houdt. Door langdurig thuis werken loopt het mechaniek nu vast: medewerkers maken bijna geen nieuwe contacten meer en sociale contacten buiten de directe werkkring slijten weg. Waardoor ook ontwikkelingsprocessen stokken. Dat vraagt om andere strategieën, om nieuw gedrag. Waarin we niet alleen onze afspraken met een doel online organiseren, maar ook de toevallige ontmoetingen. We geven deelnemers handvatten om het gevoel van verbondenheid en onderling vertrouwen, het gevoel deel te zijn van een ‘workfamily’ die samen een hoger doel nastreeft, te voeden.”

Blik naar buiten: wat heb je anderen te bieden?

In drie sessies van twee uur, online of op locatie (mits de richtlijnen dat toelaten), zoomen de deelnemers steeds verder uit: van het individu naar het team naar de organisatie, van het ik naar het wij. “Daarbij besteden we aandacht aan wat de huidige situatie betekent voor jou, voor je team, voor je organisatie, wat dit met je doet, wat je ervan leert en wat je nodig hebt. Tegelijkertijd richten we steeds de blik naar buiten: wie heeft jou nodig, jouw team, je organisatie? Wat kan jij individueel, in teamverband of als organisatie voor ánderen doen? Wat heb je te bieden? Daarmee gaan we weg van het navelstaren en juist op zoek naar dat wat zin en voldoening geeft. Naar herstel van verbondenheid. Ook geven we tips hoe je de contacten die dreigen weg te vallen buiten je eigen team in stand houdt.”

Positieve effecten

In de organisaties waar Anita de workshops tot nu toe heeft verzorgd, ziet ze onmiddellijk een positief effect. “Deelnemers delen hun verhaal en hun ervaringen; dat alleen al werkt spanningverlagend. Omdat ze daardoor ook merken dat de emoties die zij doormaken in deze coronacrisis, normaal zijn. Dat ze er niet alleen voor staan. En door de focus op wat ze voor een ander kunnen doen, krijgen ze nieuw perspectief. Het mooie is dat je medewerkers op deze manier weer medeverantwoordelijk maakt voor het proces in de organisatie. In plaats van dat ze omhoog gaan kijken en wachten op de leidinggevende, pakken ze zelf de koe bij de horens. En ook dat geeft nieuwe energie.”

Meer weten

Wil je meer informatie over de workshops of andere vormen van ondersteuning die Arbo Unie biedt om de veerkracht van uw medewerkers en organisatie op peil te houden? Neem dan contact op met senior arbeids- en organisatieadviseur Anita Koops: anita.koops@arbounie.nl

Deel deze pagina

Terug naar overzicht

Meer weten?

Wil je weten wat de workshop: 'Samen coronastress te lijf' voor jouw organisatie kan betekenen?