1. Werkgever
  2. Het laatste nieuws van Arbo Unie
  3. Hoe haal je het beste uit je medewerkers

Hoe haal je het beste uit je medewerkers?

Zitten in jouw organisatie de juiste mensen op de juiste plek? Met een Talenten Motivatie Analyse (TMA) breng je helder in kaart wat je medewerkers motiveert en waar hun competenties liggen. Een handig instrument voor individuele medewerkers, die zo beter kunnen gaan presteren. Ook teams gaan steeds vaker met TMA aan de slag, bijvoorbeeld voor teamontwikkeling of bij verandertrajecten.

Hoe haal je het beste uit je mdw 700 x 300px

De Talenten Motivatie Analyse is een wetenschappelijk gevalideerde methode om drijfveren, talenten, emotionele balans en ontwikkelmogelijkheden van individuen boven tafel te krijgen. Dit gebeurt aan de hand van een uitgebreide vragenlijst, aangevuld met bijvoorbeeld 360°-feedback en/of een beroepen- en interessetest. Arbo Unie zet dit instrument geregeld in. “Bijvoorbeeld bij medewerkers die vastlopen in hun functie”, vertelt Jan Landeweerd, bedrijfsmaatschappelijk werker bij Arbo Unie. “Daarnaast kan TMA onderdeel zijn van een behandeling van iemand met psychische klachten zoals spanning en vermoeidheid. Ook dan is het zinvol om te onderzoeken of er een goede match is met wat een functie van iemand vraagt.”

Invloed op eigen inzetbaarheid

Een goede match tussen wat een medewerker kan en wil en aan welke functie-eisen hij of zij moet voldoen, heeft een positieve impact op werkplezier, energie en prestaties. En andersom. Jan: “Niets is zo frustrerend als op een plek zitten waar je creatief moet zijn terwijl je dat niet in huis hebt. Of waar je doelgericht moet werken, terwijl je eigenlijk heel procesmatig denkt. De opbrengst van een TMA is dan ook in de eerste plaats inzicht: past wat je doet bij wie je bent? Welke talenten kun je ontwikkelen en welke niet? Dat inzicht helpt mensen te beseffen dat ze zelf invloed hebben op hun eigen inzetbaarheid. Aan de hand van hun TMA kunnen ze met hun werkgever in gesprek om te kijken hoe ze meer uit zichzelf kunnen halen. Bijvoorbeeld op een andere positie of door latente talenten verder te ontwikkelen.”

Niets is zo frustrerend als op een plek zitten waar je creatief moet zijn terwijl je dat niet in huis hebt. Of waar je doelgericht moet werken, terwijl je eigenlijk heel procesmatig denkt.

TMA voor teams

Behalve in individuele trajecten heeft Jan ook goede ervaringen opgedaan met de TMA voor teams. “We passen de methodiek onder andere toe in verandertrajecten”, zegt hij. “Denk aan een bedrijf dat een andere koers wil gaan varen en in beeld wil krijgen hoe de leidinggevenden daarbij passen. Kunnen zij bijvoorbeeld de switch maken naar een meer resultaatgerichte organisatie? Hebben ze het in zich om zelf vernieuwingen in te brengen? Met een TMA brengen wij voor zo’n organisatie in kaart welke competenties al in hun team aanwezig zijn en welke nog ontbreken of ontwikkeld kunnen worden. Wie past in de nieuwe situatie het beste op welke plek? Uiteraard delen we individuele uitkomsten alleen met werkgevers als hun medewerkers daarachter staan. Dat is vaak het geval. Want uiteindelijk streven beide partijen hetzelfde doel na: dat die medewerker gelukkig is in zijn of haar functie. Een TMA is al een stap in de goede richting.”

Meer weten?

Arbo Unie beschikt over TMA-gecertificeerde GZ-psychologen en bedrijfsmaatschappelijk medewerkers in het hele land. Wil je meer informatie over hoe zij jouw medewerkers en organisatie vooruit kunnen helpen? Neem dan contact op met bedrijfsmaatschappelijk werker Jan Landeweerd, jan.landeweerd@arbounie.nl.

 

Deel deze pagina

Terug naar overzicht