1. Werkgever
  2. Het laatste nieuws van Arbo Unie
  3. Hoe houd je goede voornemens vol

Hoe houd je goede voornemens vol?

Het nieuwe jaar is ingeluid. En dat betekent dat er weer miljoenen mensen in de ban zijn van hun goede voornemens: meer tijd maken voor vrienden en familie, stoppen met roken, meer bewegen, een paar kilo’s eraf. Veel goede voornemers gaan over gezonder en gebalanceerder leven. Maar hoe hou je ze vol? Hoe zorg je dat ze in de waan van de dag niet van je prioriteitenlijstje vallen? En wat kun je als werkgever doen om je medewerkers te helpen?

Lisette Stoeten is vitaliteitscoach bij Arbo Unie. Zij helpt medewerkers om hun gedrag te veranderen. Niet voor even, maar juist blijvend. Wat zijn volgens haar de belangrijkste valkuilen en succesfactoren?

  • Goede voornemens vragen om verandering. Dat is het moeilijkste wat er is. Daarom is het belangrijk dat je er zelf helemaal achter staat. Als je iets vooral doet om je omgeving een plezier te doen, is de kans van slagen niet groot.
  • Kies doelen die haalbaar, positief en concreet zijn. Neem je bijvoorbeeld niet voor om meer te gaan sporten, maar maak het concreet met twee keer per week, op maandag en vrijdag, een halfuur te gaan hardlopen.
  • Hoe meer goede voornemens je hebt, hoe moeilijker het wordt. Begin met één voornemen en bereid je daar goed op voor. Praat bijvoorbeeld met mensen die ook gestopt zijn met roken. Dus bedenk van tevoren wat je wil bereiken, wat daarvoor nodig is en wat de voor- en nadelen zijn. En schrijf dat op, dan beklijft je plan beter.
  • Denk niet bij een kleine tegenslag of terugval: nu is alles verloren. Het is helemaal niet erg als het niet in één keer lukt. Pak gewoon de draad weer op. Eén stapje terug, en weer twee vooruit.
  • Deel je voornemens met anderen. Zodat ze er rekening mee kunnen houden. En veel beter: het helpt enorm om aangemoedigd te worden.

Samen aan individuele doelen werken

Ook werkgevers kunnen eraan bijdragen dat hun medewerkers slagen in hun goede voornemens. “Een heel effectief middel is bijvoorbeeld ons teamprogramma Polshoogte. Daarbij krijgen alle deelnemers een wearable die onder meer hun hartslag, slaap, stappen en beweging meet. De meetresultaten vormen de input voor individuele en teamsessies. Zo brengen we de leefstijl van werknemers heel concreet onder de aandacht. En kunnen de deelnemers gericht samen aan hun eigen doelen werken.”

Teamkracht

Binnen een team kunnen de individuele doelen ver uit elkaar liggen: van iemand die van 2000 stappen per dag naar 5000 wil opklimmen tot een fanatieke marathonloper die zijn slaapritme wil verbeteren. “Iedereen heeft nog wel iets te wensen. Het gaat erom dat medewerkers elkaar stimuleren in hun gedragsverandering. Dat doen we bijvoorbeeld door ze aan buddy’s te koppelen en appgroepjes op te zetten. We brengen samen de smoezen in kaart die mensen gebruiken om zich niet aan hun voornemen te houden en bedenken strategieën om die uit te schakelen. Leg bijvoorbeeld goede kleding klaar als er regen voorspeld is. Die teamkracht werkt heel goed om mensen over dode punten heen te helpen en leidt vaak tot blijvende gedragsverandering. Waardoor medewerkers ook productiever worden. Bovendien heeft deze aanpak een positieve uitwerking op het team; deelnemers krijgen een andere band met elkaar, omdat ze ook eens over iets anders praten dan over werk.”

Meer informatie

Meer weten over wat Polshoogte voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Lisette Stoeten via lisette.stoeten@arbounie.nl of bel 06 3700 2793.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht