- Werkgever
- Het laatste nieuws van Arbo Unie
- Hoe voorkom je een tabletnek
Hoe voorkom je een tabletnek
Smartphones en tablets, we zijn er uren per dag mee bezig. Ook onder werktijd neemt het gebruik steeds verder toe. Voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken doen deze devices wonderen, maar veelvuldig gebruik kan leiden tot nek-, schouder-, rug-, pols- en hoofdpijnklachten. De ‘tabletnek’, waar dit symptomen van zijn, is allang geen zeldzaam verschijnsel meer. Hoe voorkom je de opmars van deze hedendaagse blessure?
Klachten die samenhangen met tablet- en smartphonegebruik, ontstaan vooral door langdurige statische belasting van de nek. “Als je op een tablet of telefoon kijkt, buig je je hoofd meestal ver naar voren”, legt Joy Diekmeijer, ergonoom bij Arbo Unie, uit. “Daardoor trekt je hoofd, dat toch zo’n vijf kilo weegt, hard aan je nekspieren. Het helpt ook niet dat een tablet scherm en toetsenbord in één zijn. Leg je ‘m plat op tafel, dan is dat perfect voor de stand van je handen maar ongunstig voor je nek. Maar voor je nekhouding is het veel beter als het scherm zich op ooghoogte bevindt maar dat is weer ongunstig voor je armhouding. Werken met een tablet, zeker als je er veel op typt, is daardoor in ergonomisch opzicht altijd een compromis. Voor smartphones geldt dat ook, maar die zijn lichter en worden vaak korter gebruikt.”
Tips om klachten vóór te zijn, voor jezelf en je medewerkers
- Het belangrijkste is om je houding en activiteiten af te wisselen. Werk niet te lang achter elkaar met een tablet; ga na een halfuur iets anders doen. Probeer ook taken staand of lopend uit te voeren, dan voorkom je meteen klachten die je kunt krijgen van te veel zitten.
- Doe dagelijks tussen de bedrijven door oefeningen om je spieren sterk en in beweging te houden, van rollen met je hoofd tot zwaaien met je armen. Sporten zoals tennis en zwemmen, dus waarbij je je arm- en nekspieren traint, helpen ook om een tabletnek te voorkomen.
- Lastig om de tijd in de gaten te houden? Maak gebruik van speciale pauzesoftware die jou en je medewerkers waarschuwt als het weer tijd is van houding te veranderen, even te lopen of een oefening te doen.
- Maak gebruik van tabletsteunen waarmee je de hellinghoek van je tablet kunt aanpassen. Het beste compromis bij het gebruik van een tablet is een hoek van 35°. Die hoek is redelijk gunstig voor zowel je nek als je armen.
- Laat je tablet op je bovenbenen rusten als je met opgetrokken knieën op de bank zit.
- Er zijn ook toetsenborden die je via bluetooth op een tablet of smartphone kunt aansluiten, en tabletbeschermers waarin een toetsenbord geïntegreerd is. Handig als je de tablet veel gebruikt voor tekstverwerking.
Meer weten?
Arbo Unie biedt trainingen beeldschermergonomie aan voor medewerkers met een zittend beroep. Hierin wordt ook ruim aandacht besteed aan verantwoord gebruik van tablets en smartphones. Neem voor meer informatie contact op met Joy Diekmeijer 06 5250 0111 of joy.diekmeijer@arbounie.nl.