Nooit te oud voor gezondheidswinst

Leun eens achterover om stil te staan bij de vraag: wat verwacht je van een leuk pensioen? Waarschijnlijk zie je dan allerlei moois voor je, zoals reizen, fietstochten maken spelen met de kleinkinderen. En kijk dan eens naar je leefstijl: als je zo doorgaat, komen die plannen dan uit? Hoe vergroot je je kans op je gedroomde oude dag?

Leeftijdleefstijl_700x300

“Steeds meer mensen staan open voor gedragsverandering in leefstijl”, vertelt Giny Norder, bedrijfsarts bij Arbo Unie. “Dat heeft ook te maken met de coronacrisis: hierdoor is het bewustzijn versterkt dat gezond leven je weerstand verhoogt en je beter beschermt tegen infecties. En het mooie is dat het altijd zin heeft om ongezonde patronen te doorbreken, ook al zijn die al dertig jaar ingesleten. Door stap voor stap te veranderen, kun je veel gezondheidswinst boeken en bijvoorbeeld de risico’s op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Ook op latere leeftijd.”

 

Wat kun je doen en wat levert dat op?

Stoppen met roken – “Als je stopt met roken, begint je lichaam direct met het herstellen van schade in de cellen. Dat merk je op korte én op lange termijn. Na vijf jaar is het risico op sommige soorten kanker al gehalveerd. Na tien jaar is de kans op longkanker nog maar twee keer zo groot als bij niet-rokers en na twintig jaar is er vrijwel geen verschil meer. Ook het risico op allerlei andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten daalt scherp als je stopt met roken. En voor COPD-patiënten is bijvoorbeeld aangetoond dat achteruitgang van de longfunctie gigantisch wordt afgeremd wanneer ze stoppen met roken.”
Tip – als je wilt stoppen met roken, is het goed om goed na te denken over wanneer je dat wil doen. Je kunt ook een afspraak maken met je huisarts om de mogelijkheden te bespreken. Veel verzekeraars vergoeden programma’s rondom stoppen met roken. 

 

Voldoende bewegen – “Net iets meer dan de helft van de volwassen Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen: 2,5 uur per week matig intensief bewegen en twee keer per week bot- en spierversterkende activiteiten doen. Ook daar zit dus veel ruimte voor verbetering. Bewegen heeft onder meer positieve effecten op je bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten. Het helpt bijvoorbeeld ook om dementie tegen te gaan. Ook, nee júíst als je jaren hebt stilgezeten, kun je veel gezondheidswinst halen door in beweging te komen. Een neveneffect is ook dat voldoende bewegen bijdraagt aan een betere nachtrust: dat veel mensen naarmate hun leeftijd vordert, slechter slapen, komt soms ook doordat ze gewoon niet moe genoeg zijn.”
Tip – plan je beweegmomenten in en bouw rustig op. Begin klein, bijvoorbeeld met 3000 stappen per dag en stel je doelen elke week een beetje naar boven bij. 
Tip – het motiveert om in een groep(je) aan beweging te doen. Dat heeft bovendien een positieve sociale impact, wat ook goed is voor je gezondheid en welbevinden.
Tip – maak er een gewoonte van om elke dag op één been je tanden te poetsen. Een simpele balansoefening die de valkans bij het ouder worden sterk verkleint.
 

Gezond eten – “Overgewicht is een stille pandemie: in 2020 had de helft van de bevolking overgewicht. In de leeftijd van 50-64 procent ligt dat percentage zelfs op 59,9 procent en van ernstig overgewicht op 17,3 procent. Met een combinatie van bewegen en gezonder eten en drinken is daar veel tegen te doen. Dat heeft ook weer allerlei aantoonbaar positieve effecten op de gezondheid. We zien bijvoorbeeld dat 70 procent van de diabetespatiënten die insuline gebruiken, hiervan afkomen als ze hun overgewicht onder controle krijgen.”
Tip – ook hier geldt het devies: stel jezelf concrete, haalbare doelen, begin klein en voer je doelen stap voor stap op.
Tip – lukt het je onvoldoende om op eigen kracht af te vallen, dan is het goed te weten dat GLI (gecombineerde leefstijlinterventie) onder bepaalde voorwaarden  - een BMI van 30+ of van 25+ in combinatie met andere aandoeningen - een interessante optie is. Met een doorverwijzing van je huisarts krijg je dan een compleet leefstijlprogramma aangeboden, dat ook nog eens in je basisverzekering zit.

Meer weten?

Arbo Unie helpt je organisatie en je medewerkers graag bij het stimuleren en ontwikkelen van een gezondere leefstijl. Onder meer met collectieve en individuele leefstijlprogramma’s, maar bijvoorbeeld ook door mee te denken over gezonde keuzes, onder andere in het aanbod in het bedrijfsrestaurant. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Giny Norder via Giny.Norder@arbounie.nl.

 

 

Deel deze pagina

Lees hier meer over leefstijl

Leefstijl - Lekker in je vel

Arbo Unie wil de vitaliteit en gezondheid van werkende mensen bevorderen en daarmee organisaties succesvoller maken. We zorgen voor betrokken en gemotiveerde mensen, die in hun kracht staan en plezier hebben in het werk en hun leven.