1. Maak je ambities waar met de juiste aanpak van risicos

Maak je ambities waar met de juiste aanpak van risico’s

Waar gewerkt wordt, liggen gezondheidsrisico’s op de loer. Die als je ze eenmaal ziet, vaak weggenomen of drastisch ingeperkt kunnen worden. Daarom is het zo belangrijk om voor alle functies de bijbehorende risico’s helder in beeld te hebben - het hele idee achter de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E). Een moderne, digitale inventarisatie levert een doelgerichte aanpak op. De acties bewaak je eenvoudig online, zodat ze actueel en ook top of mind blijven.

Maak je ambities waar met de juiste 700 x 300px

“De RI&E is een blauwdruk van je organisatie”, zegt Joep Goverde, regiomanager bij Arbo Unie. “Daarmee vormt het de perfecte basis voor je preventieve arbobeleid. Toch zien we dat er nog te weinig mee gebeurt. In de praktijk blijkt het toch vaak lastig om er gestructureerd mee aan de slag te gaan, zeker als uit een RI&E erg veel verbeterpunten komen. Probeer dan maar eens een goede analyse te maken om te bepalen welke knelpunten je in welke volgorde gaat aanpakken. En hoe. Zo belanden goede RI&E’s soms toch in een la. Waar ze snel achterhaald raken, want de organisatie staat niet stil.”

Sturen op concrete doelen

Hoe voorkom je nou dat de RI&E als preventie-instrument z’n doel voorbijschiet? Joep: “Om te beginnen door echt een doel te stellen. Denk erover na wat je met je RI&E wil bereiken. Wil je de uitkomsten aangrijpen om de werkdruk te verlagen? Of de inzetbaarheid van je vergrijzende medewerkersbestand vergroten? Om een aantrekkelijkere werkgever te worden? De kwaliteit van je eindproduct te verbeteren? Aan de hand van de ambitie van je organisatie bepaal je welke risico’s die ambitie het meest in de weg staan en welke maatregelen bijdragen aan dat doel. Arbo Unie heeft veel kennis over de risico’s in uiteenlopende branches. Dat helpt bij het bepalen van de juiste aanpak en het kiezen van haalbare oplossingen. Vanuit alle disciplines die we in huis hebben. Van ergonomen tot veiligheidsdeskundigen, vitaliteitscoaches, GZ psychologen en arbeids- en organisatiedeskundigen.”

De RI&E is een blauwdruk van je organisatie

Springlevend en actueel

Om de RI&E up-to-date en compleet te houden en de voortgang goed te bewaken, biedt Arbo Unie een vernieuwde, multidisciplinaire aanpak die gefaciliteerd wordt door een digitaal arbomanagementsysteem. “In dat systeem voer je de RI&E rechtstreeks in”, legt Joep uit. “Zo krijg je de risico’s in je organisatie overzichtelijk in beeld. Wij kunnen daarin begeleiden en vanuit onze multidisciplinaire teams helpen keuzes te maken en prioriteiten te stellen bij de inrichting van het plan van aanpak – ook dat gebeurt in de online omgeving. Wij dragen bovendien concrete oplossingen en passende vervolgacties aan. Veranderen ergens in de organisatie de arbeidsomstandigheden, bijvoorbeeld door een nieuwe machine, andere werkwijzen, andere roosters of blootstelling aan andere stoffen, dan kun je die veranderingen direct in de RI&E verwerken. En het mooie is dat je direct vanuit de tool taken kunt uitzetten in de organisatie, en via dashboards in de gaten kunt houden welke maatregelen wel en niet zijn uitgevoerd. Zo blijft de RI&E springlevend én actueel. Terwijl de arbeidsomstandigheden in je organisatie steeds beter worden.” 

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie je organisatie kan helpen de RI&E écht in te zetten als preventief instrument en daarmee om je bedrijfsdoelen dichterbij te brengen? Neem dan contact op met regiomanager Joep Goverde: joep.goverde@arbounie.nl.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht