- Werkgever
- Het laatste nieuws van Arbo Unie
- Meer thuiswerken effectiever maar niet altijd gezond
Meer thuiswerken: effectiever, maar niet altijd gezond
Hoewel thuiswerken niet langer een verplichting is, blijft een groot deel van de mensen hybride werken. Wat betekent dat voor de fysieke en mentale gezondheid van werknemers? Arbo Unie heeft een risico inventarisatie lijst “Hybride werken” uitgezet en ondertussen 3.000 respondenten verzamelt. Een aantal uitkomsten over de afgelopen coronaperiode valt op. En bevatten belangrijke lessen voor de komende periode.
Te beginnen met positief nieuws: de meeste werknemers werken graag thuis (89%). 82% geeft aan dit graag 2 dagen per week te blijven doen. Toch is al dat thuiswerken niet altijd ideaal, blijkt uit de reacties van de respondenten. Veel mensen ervaren lichamelijke, maar ook mentale klachten. 35% heeft lichamelijke klachten door de hele dag achter een beeldscherm te werken; 41% van deze groep had deze klachten niet vóór corona. De mogelijk belangrijkste veroorzakers van dit ongemak? Een combinatie van: De minder goed ingerichte werkplek thuis, minder beweging en sport (in coronatijd), hard(er) werken en minder pauzes.
Tussendoor bewegen
Tussen de videocalls en de vele mails door ook nog genoeg bewegen lukt veel mensen niet wanneer zij thuiswerken. Volgens de beweegrichtlijn is het gezond om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, maar 44% van de werknemers lukt dat niet. 63% vindt zelf ook dat er te weinig bewogen wordt. Een van de redenen is dat werknemers (80%) zich thuis meer aan het beeldscherm gebonden voelen. Het thuiswerken zorgt zo mede voor een slechte balans tussen werk en privé (20%). Werknemers nemen minder tijd voor de lunch of een ontspanmoment. Hierdoor is thuiswerken intensiever, maar werken mensen wel ook efficiënter (57%). Ook ligt het tempo hoger.
Volgens Arbo Unie is dit iets waar werkgevers alert op moeten zijn. Karin de Nijs, ergonoom bij Arbo Unie “Als medewerkers langere tijd bloot staan aan heel intensief beeldschermwerk is dit geen gezonde ontwikkeling. Zeker niet als er ook geen pauzemoment worden genomen tijdens de werkdag. Regelmatig hoor ik dat medewerkers zich schuldig voelen als ze pauze nemen. Terwijl even ontspannen gedurende de werkdag erg belangrijk is.
Sociale contacten en verbondenheid in coronaperiode
Werken is meer dan er alleen voor zorgen dat je werk af komt. Werknemers misten thuis de sociale contacten. Er was te weinig tijd voor informele gesprekken met collega’s. Ook misten werknemers de afstemming met hun team en had 76% zelfs een gevoel van isolement.
Veel bedrijven stimuleren hybride werken, deels thuis en deels op kantoor. Deze combinatie vinden ook werknemers prettig. Arbo Unie adviseert werkgevers hun werknemers te stimuleren tussendoor tijd te nemen voor pauzes en om bewegen. Karin Nijs vervolgt: “Werkgevers kunnen per persoon kijken wat het beste werkt op basis van individuele wensen en belangen. Het is goed dit per persoon toe te passen. Het kan bijvoorbeeld goed werken als ervaren medewerkers nieuwe medewerkers begeleiden. Zo ontstaat een kruisbestuiving van kennis en kunde via collega’s. Waar nodig zouden werkgevers voldoende ergonomische hulpmiddelen aan moeten bieden voor een goede thuiswerkplek en instructies over het gebruik moeten geven. Met goede voorlichting en ondersteuning over werkplekinrichting, een goede werkhouding, pauzegedrag en werkdruk zijn klachten goed te voorkomen.
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met karin.de.nijs@arbounie.nl