Ontmoet Sander: Ergonoom bij Arbo Unie

Sander Vries is Europees geregistreerd ergonoom en al meer dan 20 jaar werkzaam in zijn vakgebied. Sinds 2017 werkt hij bij Arbo Unie. Sander: “De complexe en verschillende type opdrachten zorgen ervoor dat ik echt word uitgedaagd in mijn werk”.

Sander de Vries

Bedrijfsvoering efficiënter maken

“Centraal binnen ergonomie staat het ontwikkelen van werk en werkomgevingen die aansluiten bij de vermogens van de mens. Als ergonoom bij Arbo Unie bezoek ik werkplekken waar dit mis gaat en geef ik advies hoe dit op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan werk met een hoogfrequent werktempo, waardoor arm- en nekklachten kunnen ontstaan bij medewerkers. Maar ook kijken we bij medewerkers die veel achter de computer zitten of de tekst op een beeldscherm niet te klein is, zodat medewerkers het niet kunnen lezen. Het ontwikkelen van gezonde en veilige werkomgevingen doen we op uiteenlopende plekken, samen met werkgevers en hun medewerkers. Zo maken we de bedrijfsvoering van onze klanten efficiënter.

Als ergonoom heb je het meeste invloed als je aan het begin van een ontwerpproces mee kunt denken. Echt bij start van de (her)ontwikkeling van een werkomgeving, zoals bijvoorbeeld een fabriek of distributiecentrum. Knelpunten kunnen dan vooraf aangepakt worden in plaats van achteraf. We willen ervoor zorgen dat organisaties vanaf het begin de juiste specialisten erbij betrekken.”

“Je kunt het zo gek niet bedenken of ik kom er; van een fabriek waar ze grondstoffen maken voor medische implantaten tot een raffinaderij, van de brandweer tot de keuken van de Tweede Kamer. Elke werkgever kan een klant van Arbo Unie zijn. Geen dag is hetzelfde.”

Elkaar versterken vanuit verschillende expertises

“Laatst was ik bij een klant voor een ergonomisch vraagstuk en liep ik ook tegen een arbeidshygiënisch knelpunt aan. Op dat moment kan ik makkelijk één van mijn collega’s inseinen. We werken namelijk samen binnen multidisciplinaire teams. Op deze manier kunnen we elkaar vanuit de verschillende expertisegebieden versterken en de klant beter helpen. 

Ik werk veel samen met collega’s die zich richten op preventieve dienstverlening, zoals veiligheidskundigen, arbeidshygiënisten en arbeids- en organisatieadviseurs. Ook werk ik geregeld samen met de andere ergonomen. We weten van elkaar waar ieders kracht ligt, zodat we constant van elkaar kunnen leren en onze klanten het beste kunnen bedienen. Ik neem bijvoorbeeld mijn achtergrond in Human Factors Engineering mee als ik mijn opdrachten vormgeef.”

Diversiteit aan klanten en projecten

“Mijn hobby is echt mijn vak. Ik help graag en kan niet tegen inefficiëntie, dus help ik bedrijven bij het ontwerpen en ontwikkelen van een veilige, gezonde en efficiënte werkomgeving waarin iedereen lekker in zijn vel zit en goed kan presteren. De complexe en verschillende type opdrachten zorgen ervoor dat ik echt word uitgedaagd in mijn werk.

Wat ik zo leuk vind aan werken bij Arbo Unie is de diversiteit aan klanten. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik kom er; van een fabriek waar ze grondstoffen maken voor medische implantaten tot een raffinaderij, van de brandweer tot de keuken van de Tweede Kamer. Elke werkgever kan een klant van Arbo Unie zijn. Geen dag is hetzelfde.”

Na het werk

“Ik woon vlakbij het strand en ga vaak lekker wandelen, surfen of mountainbiken. Ik ben graag buiten in de natuur en breng vooral veel tijd met mijn gezin door. Ook reizen vind ik leuk, zo heb ik zelf langere tijd in Australië en Canada gewoond.”

Lekker-in-je-vel motto

“Mijn lekker-in-je-vel motto: ‘Het leven begint aan het eind van je comfortzone”. 

Deel deze pagina

Terug naar de homepage