1. Succesvolle aanpak houdt bedrijfsartsenpool op peil

Succesvolle aanpak stimuleert bedrijfsartsenpool

De vraag naar bedrijfsartsen neemt toe, deels doordat meer mensen werken, deels door vergrijzing van de beroepsgroep. Ook bij Arbo Unie speelt de vraag: hoe kunnen we tegen deze achtergrond de gewenste kwaliteit aan onze klanten blijven leveren? Naast het werken in taakdelegatie vormt ons unieke arts-traineeprogramma een belangrijk onderdeel van de oplossing.

Arbu Unie trainees botlek LR 116 700x300px

 

Twee tot drie keer per jaar start bij Arbo Unie een groep van tien arts-trainees. Deze basisartsen en zijinstromers doorlopen een uitgekiend programma van maximaal twee jaar onder begeleiding van onze docenten en supervisoren. Zo maken ze intensief kennis met het vak van bedrijfsgeneeskunde. “Deze structurele aanpak helpt om nieuwe artsen  te boeien en te binden”, stelt programmamanager Rob de Leeuw. “We trekken er veel mensen mee aan en gemiddeld stroomt driekwart van de deelnemers binnen een jaar door naar de opleiding tot bedrijfsarts. We merken bovendien dat de trainees extra energie en dynamiek in de organisatie brengen; collega’s, jong en oud, delen graag hun kennis en ervaring met hen. Andersom brengen de trainees ook nieuwe inzichten. Die wisselwerking is goed voor onze dienstverlening.”

 

Aantrekkelijk vak

De achtergrond van de arts-trainees is divers, al hebben ze uiteraard allemaal de opleiding geneeskunde afgerond. “Sommigen hebben coschappen bij ons gelopen en willen graag verder in deze richting. Anderen hebben eerst enkele jaren in een ziekenhuis of als huisarts gewerkt maar vonden daar niet helemaal hun draai. Wat velen van hen trekt, is dat ze als bedrijfsarts niet hoeven te werken in blokjes van tien minuten per patiënt, maar meer tijd en rust kunnen nemen om met cliënten in gesprek te gaan. En dat ze het ene moment bezig zijn met echt medische vraagstukken en het volgende moment als coach optreden voor een medewerker of als adviseur voor een werkgever. Ook de multidisciplinaire aanpak van Arbo Unie slaat aan: ze werken nauw samen met onze psychologen, ergonomen, arbeidskundigen, hygiënisten enzovoort.”

 

Boeien en binden in de praktijk

Als geaccrediteerd leerbedrijf leidt Arbo Unie al jaren bedrijfsartsen op, maar het arts-traineeprogramma is relatief nieuw. “Hierin is aandacht voor alle aspecten van het vak bedrijfsgeneeskunde, van gesprekstechnieken tot en met richtlijnen, en wet- en regelgeving. De deelnemers gaan gezamenlijk naar scholingsdagen en komen elkaar ook daarbuiten geregeld tegen. Dat schept een band en geeft houvast. Behalve praktijkopleiders hebben ze allemaal een enthousiaste ‘buddy/supervisor’ om mee te sparren, bijvoorbeeld over casussen maar ook over de balans werk-privé. Ze worden van alle kanten goed ingewerkt in de verschillende rollen die ze als bedrijfsarts gaan vervullen. Ze gaan dan ook al snel zelfstandig cliënten begeleiden – onder verantwoordelijkheid en supervisie van een senior bedrijfsarts. Die blijft – als opleider - ook meekijken tijdens de vierjarige specialisatie arbeids- en bedrijfsgeneeskunde waar de meeste deelnemers doorgaans na een jaar instromen. Zo houden wij onze bedrijfsartsenpool goed gevuld, om ook in de toekomst kwaliteit te kunnen waarborgen voor onze klanten.”

 

Meer weten?

Wil je meer informatie over Arbo Unie als geaccrediteerd leerbedrijf en ons arts-traineeprogramma? Kijk op https://www.arbounie.nl/werken-bij/artstraineeship of neem contact op met senior bedrijfsarts Jos van Rooyen, jos.van.rooyen@arbounie.nl.


Deel deze pagina

Terug naar overzicht

Bedrijfsarts worden?

Wij zoeken ANIOS en Basisartsen die willen werken in de bedrijfsgezondheidszorg.