1. Thuiswerken geeft rijk beeld

RI&E Thuiswerken geeft rijk beeld

Heeft jouw organisatie goed in beeld in wat voor omstandigheden medewerkers thuis werken? Hoe ze erbij zitten en waar ze tegenaan lopen? In co-creatie met Zeelandia en andere klanten heeft Arbo Unie een verdiepende vragenlijst gemaakt als aanvulling op de Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Deze RI&E Thuiswerken geeft meer zicht op het onderdeel thuiswerken. “Heel verhelderend.”

Thuiswerken geeft een rijk beeld 700x300

“Tijdens de eerste lockdown merkten veel werkgevers al snel dat hun medewerkers ook voordelen ervaren van thuiswerken”, aldus Karin de Nijs, ergonoom bij Arbo Unie. “Daarmee rezen nieuwe vragen: hoe gaan we ermee om als medewerkers ook na de coronacrisis vaker thuis willen werken? Wat wordt dan ons beleid? Hoe krijgen we in kaart in wat voor omstandigheden onze mensen thuis werken? Wat hebben ze nodig aan middelen en ondersteuning om een toename van lichamelijke en mentale klachten te voorkomen en hoe nemen wij hierin onze verantwoordelijkheid?”

Thuiswerkbeleid moderniseren

Zeelandia (leverancier van bakkerijgrondstoffen) en Elopak/Elocoat (verpakkingsproducten) zijn de eerste bedrijven die hiervoor bij Arbo Unie te rade gingen. “Iets meer dan de helft van onze 430 medewerkers doet beeldschermwerk”, vertelt Kees Toutenhoofd, veiligheidskundige bij Zeelandia. “Onze plannen om ons thuiswerkbeleid voor deze groep te moderniseren, kwam door de coronacrisis in een stroomversnelling. Daarbij vonden we het wel belangrijk om de risico’s in beeld te krijgen die thuiswerken met zich meebrengt. Ik heb Arbo Unie gebeld om hierover met ons mee te denken.”

Kracht van een brede vragenlijst

Ook andere organisaties hebben behoefte aan verdieping van de risico-inventarisatie rondom thuiswerken. Zeker omdat de verwachting is dat veel werkenden na de pandemie (groten)deels thuis blijven werken. Voor Arbo Unie was dit aanleiding om hiermee aan de slag te gaan. Karin de Nijs nam als ergonoom het voortouw en betrok collega’s uit diverse disciplines bij de ontwikkeling van de vragenlijst die elk waardevolle inzichten inbrachten vanuit hun eigen expertise. Karin: “De vragenlijst gaat over de werkplekinrichting en de werkruimte, maar ook over hoe medewerkers hun werk organiseren, of ze pauzes nemen, voldoende bewegen, wat thuiswerken mentaal met ze doet, of ze meer werkdruk ervaren en hoe het staat met de verbinding. Om die vragenlijst in de praktijk te toetsen, zijn we begonnen met pilots bij Zeelandia en Elopak/Elocoat.” 

Creatieve oplossingen

Alle thuiswerkers bij Zeelandia ontvingen een uitnodiging om de vragenlijst van de RI&E Thuiswerken in te vullen. Kees: “De uitkomsten laten zien dat veel medewerkers positief staan tegenover thuiswerken, er is best veel animo voor om dit te blijven doen. Tegelijkertijd zagen we dat het aantal lichamelijke klachten is toegenomen. Niet iedereen heeft thuis een ergonomisch ingerichte werkplek. Maar daar zijn oplossingen voor: zo geven wij veel medewerkers stoelen, laptopstandaards, aparte toetsenborden en muizen in bruikleen. Ook waren er wel mentale effecten zichtbaar: mensen missen hun collega’s. Dat is moeilijker tegen te gaan, maar je kan het wel bespreekbaar maken.”

Een rijk beeld

Naar aanleiding van pilots heeft Arbo Unie de puntjes op de i gezet en de verdiepende RI&E geeft inmiddels diverse organisaties beter inzicht in de arbeidsomstandigheden van hun medewerkers die thuis werken en in wat zij nodig hebben om ook daar veilig en gezond bezig te blijven. Kees: “We hebben een uitgebreid – geanonimiseerd - rapport ontvangen dat ook is besproken met de directie en de ondernemingsraad. Heel verhelderend, de RI&E Thuiswerken levert een rijk beeld op. En het mooie is dat medewerkers ook kunnen aangeven of ze behoefte hebben aan ondersteuning. Denk aan voorlichting over hoe je je thuiswerkplek kan inrichten, training of coaching bij emotionele klachten. Ik heb ervoor gekozen om alle collega’s die hebben aangegeven een vervolggesprek op prijs te stellen, zelf te bellen. Juist die persoonlijke aandacht maakt dat je een goed beeld krijgt bij wat er speelt. Zo kun je ook samen de juiste maatregelen nemen.” 

Maatregelen die organisaties oppakken naar aanleiding van de RI&E Thuiswerken:

Voor medewerkers

  • Webinar Hoe richt ik mijn thuiswerkplek goed in?
  • Online werkplekonderzoeken
  • Consult mentale en sociale cohesie - hoe houd je je staande in deze crisis?
  • Vitaliteitsessies voor thuiswerken - hoe blijf je fit en vitaal blijven in deze situatie?

Voor leidinggevenden

  • Sturen op afstand - hoe kan je je team aansturen en in verbinding blijven op afstand?
  • Leiderschap in crisistijd - hoe kan je tijdens crisistijd het beste leiding geven?)

Meer weten?

Wil je meer informatie over de verdiepende RI&E Thuiswerken en de mogelijkheden om de gezondheidsrisico’s die hiermee samenhangen in te dammen? Neem dan contact op met Karin de Nijs, ergonoom bij Arbo Unie: karin.de.nijs@arbounie.nl
 

Deel deze pagina

Meer informatie over de RI&E Thuiswerken

RI&E

Ontdek de risico-inventarisatie en -evaluatie van Arbo Unie en vraag een offerte aan.