1. Werkgever
  2. Het laatste nieuws van Arbo Unie
  3. Vakantiestress Zet de knop om

Vakantiestress? Zet de knop om

Ontspannen op vakantie gaan en vooral ontspannen terugkomen. Dat klinkt top. Toch valt het werkenden vaak niet mee om los te komen van uitdagingen en verplichtingen die ze even achter zich laten. Geen zicht op wat er wel of niet doorloopt kan je onrust geven, en je tijdens je reis te veel met lopende zaken bezighouden ook. Hoe zet je de knop om? ‘Regie’ is het sleutelwoord.

Vakantiestress 700 x 300px 

In de praktijk komen we het regelmatig tegen: mensen die gestresster van vakantie terugkomen dan toen ze vertrokken. Vroeger trok je de deur voor twee of drie weken achter je dicht en was je de hele vakantie onbereikbaar. Maar die tijd is voorbij. Als je nu vasthoudt aan die handelswijze, plaats je je eigenlijk buiten de nieuwe wifi-werkelijkheid. Met het risico dat je je toch zorgen gaat maken. Over dat er in jouw afwezigheid dingen gebeuren die je niet wil of over de berg werk die op je wacht bij terugkomst. Andersom, als je al je werk online meeneemt en voortdurend belt en je mail checkt, kom je ook niet tot rust.

Hoe pak je de regie over je vakantie?

Uiteindelijk komt vakantiestress neer op het ontbreken van regie. In die zin is het een variant op ‘gewone’ werkstress. Arbo Unie raadt medewerkers die last hebben of vrezen te krijgen van vakantiestress dan ook aan zelf regie te nemen. Onze vakantietips:

Fijne vakantie!

Deel deze pagina

Terug naar overzicht