1. Verslaafde medewerkers hoe ga je ermee om

Verslaafde medewerkers, hoe ga je ermee om?

Volgens cijfers van het ministerie van VWS is 5 procent van de werkende Nederlanders verslaafd. Aan alcohol, drugs, gamen, seks, gokken of medicijnen. De kans is groot dat ook in jouw organisatie medewerkers met verslavingsproblemen zijn. Sommigen functioneren jarenlang prima, maar veel vaker gaat een verslaving ten koste van de kwaliteit van het werk en de inzetbaarheid. Wat doe je als je vermoedt dat dit bij een medewerker speelt? Wat zegt je beleid en hoe ga je het gesprek aan?

Bedrijfsmaatschappelijk medewerker Ella Vromans van Arbo Unie merkt dat het onderwerp verslaving in organisaties actueler is dan ooit. “Dat komt mede door de toegenomen aandacht in de media”, zegt ze. “Het probleem is zichtbaarder geworden en werkgevers zijn daardoor alerter. Ze hebben sneller medewerkers met problemen in beeld. Wat het alleen lastig maakt om verslavingsproblemen aan te pakken, is dat er nog altijd een groot taboe op rust. Leidinggevenden vinden het moeilijk om hun medewerkers te bejegenen en de medewerkers zelf zijn geneigd hun gebruik te ontkennen of te bagatelliseren.”

Vermijd welles-nietesdiscussies

Ella en haar collega’s geven voorlichting over verslaving aan leidinggevenden en begeleiden individuele medewerkers in hun strijd tegen verslaving. “Alcoholverslaving komt het meeste voor. In bepaalde bedrijfstakken steken juist andere verslavingsvormen vaker de kop op. Nieuw zijn de game- en socialmediaverslaving. Al die verschillende vormen hebben hun eigen kenmerken en gevolgen voor het werk. Met als grote gemene deler: verminderd functioneren, meer verzuim en een groter risico op ongelukjes en burn-out. Wij helpen leidinggevenden signalen te herkennen: van frequent te laat komen en kort verzuim tot het veelvuldig verlaten van de werkplek en zichtbare fysieke signalen zoals rode oogranden. Deze signalen openen mogelijkheden om in een vroeg stadium een gesprek aan te gaan. Wij geven handvatten hoe ze zich daarop kunnen voorbereiden, wat ze kunnen verwachten en hoe ze voorkomen dat ze met de medewerker verzanden in welles-nietesdiscussies.”

We helpen leidinggevenden signalen te herkennen om in een vroeg stadium het gesprek aan te gaan.

Van ad hoc naar stappenplannen

“Zorg dat je een helder beleid hebt als het gaat om alcohol-, middelen- en drugsgebruik”, adviseert Ella. “Hoe sta je tegenover alcohol- en middelengebruik van medewerkers in hun vrije tijd? Wanneer is het grond voor ontslag? Maar vooral: hoe help je medewerkers die afglijden, hun problemen onder ogen te zien en eraan te werken? Wij ondersteunen organisaties bij het opstellen van beleid en protocollen, en reiken checklists en stappenplannen aan. Zo maken we het makkelijker om dit moeilijke probleem gestructureerd en met meer kans op een goede afloop te lijf te gaan.”

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe de bedrijfsmaatschappelijk werkers van Arbo Unie verslavingsproblematiek kunnen helpen herkennen en aanpakken? Neem dan contact op met Ella Vromans via 06 5250 0893 of ella.vromans@arbounie.nl

Omgangsvormen

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht