- Werkgever
- Het laatste nieuws van Arbo Unie
- Volop zon Zo houd je het gezond
Volop zon! Zo houd je het gezond
Zonlicht is van levensbelang. Het geeft energie, helpt de biologische klok te reguleren en zorgt voor de aanmaak van vitamine D. De keerzijde van de medaille is dat blootstelling aan zon en hitte ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Hoe bescherm je jezelf en je medewerkers hiertegen?
“De risico’s van blootstelling aan zonlicht gelden voor iedereen die buiten werkt”, zegt Karin Verkuijlen, arbeidshygiënist bij Arbo Unie. “Een direct effect is verbranding van de huid, en op lange termijn is huidkanker een risico dat niet onderschat moet worden. Jaarlijks wordt dit bij ongeveer 35.000 mensen in Nederland geconstateerd. Daarnaast is te veel zonlicht schadelijk voor de ogen; het kan op den duur staar veroorzaken. Gelukkig zie ik dat hier bij steeds meer organisaties serieuze aandacht voor is en dat er bijvoorbeeld standaard voor zonnebrandcrème wordt gezorgd voor de buitendienst.”
Hoe bescherm je jezelf en medewerkers tegen zonnestraling?
- Probeer werkzaamheden in te plannen in de schaduw. Werk waar mogelijk bijvoorbeeld met overkappingen.
- Vermijd zo veel mogelijk werken in de zon wanneer de zon op z’n krachtigst is: tussen 12.00 en 15.00 uur.
- Bedek je hoofd, liefst een pet met een flap in de nek. Werkkleding met korte mouwen of korte pijpen is af te raden, ook dunne stof beschermt nauwelijks tegen zonlicht. Kies liever voor speciale uv-werende kleding.
- Draag een zonnebril die goed beschermt tegen uv-licht.
- Zorg dat er altijd voldoende zonnebrandcrème binnen handbereik is. Smeer lichaamsdelen die niet bedekt zijn minstens elke 2 uur in met zonnebrandcrème met een hoge factor.
- Houd moedervlekken goed in de gaten. Veranderen ze van vorm, kleur of grootte, raadpleeg dan een arts.
Werken in de hitte
Ook werken in de hitte is niet zonder ongemakken en gezondheidsrisico’s. Karin: “Voor een kantoor, en daarbuiten, wordt 21 °C gezien als de optimale temperatuur om in te werken. Alles daarboven is minder comfortabel en kan de alertheid, motivatie en productiviteit van medewerkers verlagen. Toch ervaren de meeste werkenden de eerste echte effecten pas vanaf 32 °C. Dat is ook afhankelijk van persoonlijke kenmerken zoals gewicht, leeftijd, conditie en of ze bijvoorbeeld medicijnen slikken. Bij langdurig werken onder warme omstandigheden neemt het concentratievermogen af en dat vergroot het risico op fouten en ongevallen. Boven de 35 °C neemt ook het risico op hittestress, duizeligheid, uitputting, uitdroging, flauwvallen en huiduitslag toe.”
Zelfs in gewone kantoren waar de klimaatbeheersing niet op orde is, kan het extreem heet worden.
Ook binnen wordt het soms heet
Bijna 40 procent van de beroepsbevolking werkt weleens in extreme hitte. Karin: “Niet alleen mensen die veel in de buitenlucht werken, maar bijvoorbeeld ook in fabrieken waar het productieproces hitte opwekt, zoals ovens en kassen. Of denk aan de brandweer en asfaltwerkers. Zelfs in gewone kantoren waar de klimaatbeheersing niet op orde is, kan het extreem heet worden. Daar is structureel iets aan te doen door bijvoorbeeld de isolatie, ventilatie, koelsystemen en zonwering aan te pakken. Bij buiten werken in de hitte ligt dat anders, maar ook dan kun je jezelf en je medewerkers beschermen tegen de risico’s.”
Hoe bescherm jezelf en medewerkers tegen hitte?
- Probeer werkroosters zo aan te passen dat je werken op het heetst van de dag vermijd en zorg zo veel mogelijk voor schaduw.
- Voorkom uitdroging: drink genoeg water of sportdrank en zorg dat je voldoende zout binnenkrijgt.
- Pauzeer voldoende en in koele ruimtes.
- Zorg voor aangepaste kleding. Koelvesten die speciaal voor de industrie ontwikkeld zijn, worden bijvoorbeeld steeds vaker buiten gebruikt.
Meer weten?
Wil je meer weten over de risico’s van werken in de zon en de hitte, hoe je je medewerkers daartegen kunt wapenen en hoe Arbo Unie daarbij kan helpen? Neem dan contact op met arbeidshygiënist Karin Verkuijlen, karin.verkuijlen@arbounie.nl.