1. Hoe voorkom je dat een dip een depressie wordt

Voorkom je dat een dip een depressie wordt?

Zo’n 20 procent van de Nederlanders van 18 tot 64 jaar krijgt ooit te maken met een depressie. In absolute aantallen maken jaarlijks ruim een half miljoen volwassenen een depressieve periode door. Daarmee vormen depressies de meest voorkomende aandoening onder medewerkers met psychische klachten. Hoe ga je daarmee om als werkgever? En wat kun je preventief doen?

Wanneer heeft iemand een depressie?

San Oeij, bedrijfsarts bij Arbo Unie: “Bij die diagnose is altijd sprake van ernstige somberheid en een afname van belangstelling. In alles. Daarnaast kunnen een verminderde concentratie, vermoeidheid en stemmingswisselingen een rol spelen.”

Wie lopen risico op een depressie?

San: “Of je gevoelig bent voor een depressie, is voor een deel genetisch bepaald. Maar een depressie kan ook seizoensgebonden zijn, een gevolg zijn van een traumatische gebeurtenis of bijvoorbeeld samenhangen met een schildklieraandoening.” Opvallend genoeg hebben vrouwen, vooral jonge vrouwen, twee keer zo vaak last van een depressie als mannen. GZ-psycholoog Robèrt Vendelbosch van Arbo Unie: “Dit kan te maken hebben met de hormoonhuishouding of een stressvolle combinatie van werk en zorgtaken. Onderzoek heeft dit vraagstuk nog niet opgehelderd. De cijfers vormen wel een goede reden om extra aandacht aan deze groep te besteden.”

Voorkomen is beter

San benadrukt hoe belangrijk het is om voorzorgsmaatregelen te nemen. “Een depressie komt meestal niet uit het niets; vaak zijn er al stressoren zichtbaar die tot psychische klachten leiden. En juist omdat de kans op herhaling bij een depressie relatief groot is, is het cruciaal om die eerste depressie al te voorkomen.” Zijn tip aan leidinggevenden en collega’s: “Let op elkaar. Je hoort weleens dat psychische problemen op de werkvloer niet goed herkend worden, maar je merkt het gewoon aan iemand als die zich anders dan anders gedraagt. Maak het bespreekbaar. En geef steun, laat zien dat je er bent voor elkaar.”

Wat kan iemand zelf doen om een depressie te voorkomen?

“Het is belangrijk dat je dingen blijft doen waar je energie van krijgt, in je werk en privé”, zegt San. “Onderneem activiteiten waar je voldoening uit haalt. Voer je plannen uit. Ook als je hoofd er niet naar staat.” Zonlicht heeft ook een positief effect: “Ga de buitenlucht in – zonder smartphone – en geniet van het hier en nu in plaats van te denken aan straks en gisteren. Piekeren levert niks op. En maak regelmatig tijd om even stil te staan bij waar je mee bezig bent. Gaat het goed met je? Ben je nog tevreden? Ervaar je dat ook genoeg? Daar komen we in alle hectiek vaak te weinig aan toe.”

Wat als iemand toch depressief wordt?

“Dan is het zaak om zo snel mogelijk tot behandeling over te gaan”, antwoordt Robèrt. “Hoe eerder je een depressie of een voorstadium daarvan aanpakt, hoe beter je die negatieve gevoelens kunt onderbreken. Als GZ-psycholoog heb ik korte lijnen met de bedrijfsarts en de leidinggevende, zodat we een actieve rol kunnen spelen in de begeleiding van de medewerker.” San voegt toe: “Als de crisisfase voorbij is, is re-activatie een voorwaarde voor herstel. We weten dat rust allerlei bijwerkingen heeft. In beweging komen is vaak onderdeel van het beter worden. En opnieuw: steun van je leidinggevende en je team helpen daar ook bij.”

Wat kan Arbo Unie doen?

Arbo Unie helpt op verschillende manier om depressies te voorkomen. Zoals trainingen om signalen van psychische klachten te herkennen voor leidinggevenden en trainingen mentale veerkracht voor alle medewerkers. Of Polshoogte, waarbij medewerkers aan hun lichamelijke gezondheid werken met hulp van een fitheidsarmband die hartslag, stappen en slaap meet. Gekoppeld aan een uitgekiend programma met groeps- en persoonlijke coaching. Voor de behandeling van depressies staan de GZ-psychologen van Arbo Unie klaar. En de bedrijfsartsen, die in samenspraak met de psychologen een verantwoord pad uitzetten, het liefst naar werkhervatting.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe Arbo Unie jou en je medewerkers kan ondersteunen bij het voorkomen en behandelen van depressies? Neem dan contact op met San Oeij, bedrijfsarts, via 06 5250 0883 of san.oeij@arbounie.nl

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht