1. Werkgever
  2. Het laatste nieuws van Arbo Unie
  3. Wapen je jonge professionals tegen stress

Wapen je jonge professionals tegen stress

Nog maar net volwassen en nu al opgebrand. De leeftijd waarop burn-outklachten zich voordoen, verschuift steeds verder naar voren en het aantal jongeren dat ermee te maken krijgt, groeit. Hoe komt dat en vooral: wat kunnen zijzelf en hun leidinggevenden eraan doen om te veel werkstress te voorkomen?

Wapen je jonge professionals tegen stress 700x300px

Uit onderzoek blijkt dat bij meer dan de helft van het verzuim onder jongeren werkstress een belangrijke rol speelt. Jan van den Hoogen, strategisch A&O-adviseur bij Arbo Unie, hoort er niet van op. “Lange tijd heerste het beeld dat burn-outklachten meer voorkwamen bij werknemers van gevorderde leeftijd die niet mee konden komen”, zegt hij. "Of bij werkenden met jonge kinderen. Maar juist de leeftijdsgroep tot 30 jaar blijkt in deze tijd extra kwetsbaar.”

Ambitieus in het diepe

Jan ziet hiervoor verschillende verklaringen: “Door de economische crisis is de arbeidsmarkt wezenlijk veranderd. Jongeren die een baan vinden, komen vaak terecht in los-vastconstructies, waarin ze het gevoel hebben dat ze steeds opnieuw examen moeten doen. De onzekerheid blijft. Bovendien worden ze veel sneller in het diepe geworpen, er is weinig begeleiding. Dat biedt aan de ene kant kansen: ze mogen veel ruimte pakken. Maar de keerzijde is dat ze dit moeten doen zonder dat hun vermogen om balans te houden, goed ontwikkeld is. En terwijl ze juist veel behoefte hebben aan feedback.” Het valt Jan bovendien op dat de huidige generatie starters op de arbeidsmarkt ontzettend ambitieus is: “Ik vind het te gemakkelijk om ze te bestempelen als ‘achterbankgeneratie’. Ze stellen hoge eisen aan zichzelf en hun werkomgeving en moeten fiks tegen de stroom in roeien om hun doelen te bereiken.”

Vraag actief om concrete feedback op doelen die je jezelf gesteld hebt.

Hoe kunnen jongeren hun stress beperken?

Wat kunnen jongeren doen om te voorkomen dat ze in deze grillige en veeleisende arbeidsmarkt over de rand schieten? Jan adviseert:

  • Nodig leeftijdgenoten uit die met dezelfde vragen worstelen en verbind je met elkaar. Ga het gesprek aan over dit onderwerp en leer van elkaar: hoe gaan zij met de onzekerheden en de ruimte om die ze krijgen?
  • Vraag actief om concrete feedback op doelen die je jezelf gesteld hebt, met name over je ambities: zijn die haalbaar? Dat helpt je beter in te schatten wat je wel en niet (aan)kunt. En verwachtingen die niet realistisch blijken te zijn, kun je dan tijdig bijstellen.
  • Het is goed om ambities te hebben, maar realiseer je dat het inspanning kost om die te halen. Wat ga je daarvoor doen? En ook: hoe ga je die inspanning compenseren in ontspanning? Het lijkt tegenstrijdig, maar om fit te blijven is het belangrijk dat je ook af en toe niks doet.

Wat kunnen leidinggevenden en werkgevers bijdragen?

Ook leidinggevenden en werkgevers kunnen volgens Jan een belangrijke rol vervullen bij het terugdringen van werkstress onder jonge medewerkers.

  • Houd goed vinger aan de pols bij je jonge medewerkers. Juist de zeer assertieve, hardwerkende young professionals die het beeld geven dat ze weten waar ze mee bezig zijn, vormen een kwetsbare groep.
  • Gééf die feedback waar jonge medewerkers zo’n behoefte aan hebben. Stel activerende vragen: hoe ga je de komende tijd ontspannen? 
  • Geef jonge medewerkers een vaste begeleider binnen de organisatie. Daar zijn ze bij gebaat en de ervaren medewerker voelt zich hierdoor ook weer meer gewaardeerd.
  • Breng jonge medewerkers bij elkaar en laat hen ervaringen delen.

Meer weten?

Wist je dat stress beroepsziekte nummer 1 is? Download onze StressCheck en leer hoe je werkstress kan herkennen en voorkomen. Kan jij alles afvinken binnen je organisatie? 

Deel deze pagina

Doe de StressCheck

Workshop Mentale Veerkracht

Krijg inzicht in het ontstaan en voorkomen van burn-outs, ga met elkaar in gesprek en leer hoe je beter gebruik kunt maken van jouw energiebronnen.