1. Welk nut hebben vaccinaties op het werk

Welk nut hebben vaccinaties op het werk?

Ziekteverwekkende bacteriën, schimmels en virussen: ze zijn onvoorstelbaar klein, maar kunnen grote gevolgen hebben. Voor honderdduizenden werkenden is dit een risico om rekening mee te houden. Niet alleen voor henzelf, maar vaak ook voor de mensen met wie ze in contact komen. Een aantal van die risico’s is af te dekken met vaccinaties en andere preventieve maatregelen. Hoe zit dat in jouw organisatie?

Welk nut hebben vaccinaties op het werk 700 x 300px

Iedereen kan een infectieziekte oplopen, ook tijdens het werk. Juan Bouwmans, bedrijfsarts bij Arbo Unie: “In sommige beroepen loop je verhoogd risico, bijvoorbeeld op hepatitis-B. Denk aan prikaccidenten in de gezondheidszorg, waardoor je in contact kan komen met besmet bloed. Dat geldt ook voor mensen die in hun werk met geweld te maken kunnen krijgen, zoals politie, brandweer en bewakers. Of medewerkers van de plantsoenendienst en schoonmakers die op gebruikte naalden kunnen stuiten. Hoveniers, boswachters en anderen die veel buiten werken en met aarde of afval in aanraking komen, lopen juist weer extra kans op tetanus. Tegen dat soort infecties valt prima te vaccineren.”

Griep en kinkhoest

Behalve risico’s die medewerkers zelf lopen, zijn ook de risico’s om anderen te besmetten van belang. Juan: “Zo is de griepprik aan te raden voor iedereen die in zijn of haar functie met veel andere, mogelijk kwetsbare mensen in contact komt. Hoe meer mensen de griepprik halen, hoe kleiner de kans op een uitbraak. De laatste jaren loopt ook het aantal kinkhoestgevallen weer op; reden te meer om hier bijvoorbeeld medewerkers in de kinderopvang opnieuw tegen te vaccineren." 

Opvolging aan de RI&E

De risico’s op blootstelling aan biologische organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels komen in een gedegen Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) doorgaans wel in beeld. Caroline Kolkman, manager bij Arbo Unie en gespecialiseerd in ziekenhuis- en arbeidshygiëne: “Het is dan aan de organisatie om daar opvolging aan te geven. Bij Arbo Unie adviseren we daarin. Daarbij hebben we het voordeel dat we dat vanuit een multidisciplinaire visie kunnen doen. De bedrijfsarts stelt op basis van de RI&E een vaccinatieadvies op en overlegt met de arbeidshygiënist welke andere maatregelen effectief kunnen zijn. Zoals handhygiëne en beschermingsmiddelen. Daarover geven wij in allerlei organisaties voorlichting.” 

Iedereen kan een infectieziekte oplopen, ook tijdens het werk.

Rol voor arbeidshygiënisten

Dat de aandacht voor infectierisico’s niet overal even hoog is, heeft er volgens Caroline ook mee te maken dat dit vraagt om specifieke kennis. “Het zou goed zijn als meer organisaties hygiënecontactpersonen aanstellen of hun preventiemedewerkers de gelegenheid gaven hun kennis over blootstelling aan bacteriën, virussen, schimmels en andere organismen te verdiepen. Daar kunnen wij als arbeidshygiënisten een belangrijke rol in spelen. We gaan graag met ze om de tafel.”

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie kan helpen de uitbraak van infectieziekten in of via jouw organisatie te voorkomen? Neem dan contact op met Caroline Kolkman, caroline.kolkman@arbounie.nl of kijk op onze website.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht