1. Werkplekonderzoek met moderne app

Werkplekonderzoek met moderne app

Rug-, schouder- en nekklachten hebben vaak te maken met de inrichting van een werkplek. De instellingen van meubels en natuurlijk de houding van een medewerker, spelen een belangrijke rol. Een ergonomisch werkplekonderzoek kan dan ook veel problemen voorkomen. Sinds februari gebruiken de ergonomen van Arbo Unie hierbij een handige app waarmee ze dit onderzoek efficiënter kunnen doen. Jouw voordeel: sneller en beter inzicht in wat je zelf kunt doen.

Bij een werkplekonderzoek (wpo) neemt een ergonoom ter plaatse een vragenlijst door met een medewerker: hoe ziet de werkplek eruit? Wat voor stoel staat er, hoe staat die afgesteld? Hoe hoog staat het bureau? Staat het scherm op ooghoogte? Zit de medewerker goed rechtop? Hoe hanteert hij zijn muis? Zo worden verschillende modules doorlopen. Soms gebeurt dit omdat iemand beginnende klachten heeft, maar vaak ook gewoon ter preventie. Joy Diekmeijer, ergonoom bij Arbo Unie: “Een werkplekonderzoek geeft inzicht in risicofactoren aan de hand van de checklist en een persoonlijke analyse. Al tijdens het onderzoek geven we adviezen, die we na afloop verwerken in een adviesrapport. Dat geeft medewerkers en hun leidinggevenden handvatten voor aanpassingen die helpen klachten te voorkomen of verminderen.”

In de versnelling met de wpo-app

Om het werkplekonderzoek efficiënter te laten verlopen, heeft Arbo Unie een app ontwikkeld. Deze is sinds februari bij ergonomen in gebruik. Joy: “Op elke locatie kunnen we inloggen en de vragenlijsten direct in de app invullen. En zijn we door de vragenlijst heen, dan kunnen we met één druk op de knop een adviesrapport opleveren. Natuurlijk lopen we dat goed na en vullen we het waar nodig aan met onze eigen inzichten en adviezen. Onze klanten krijgen nu vaak nog dezelfde dag, of uiterlijk een dag later de rapportage van ons onderzoek. Ze kunnen dus echt het ijzer smeden als het heet is.”

Meer doen met data

WPO appEen ander voordeel van de wpo-app is dat hierdoor de manier waarop ergonomen van Arbo Unie rapporteren gestandaardiseerd is. “De rapporten zijn nog steeds heel specifiek en toegesneden op één persoon, maar ze zijn wel allemaal op dezelfde manier opgebouwd”, legt Joy uit. “Dat betekent dat we werkplekonderzoeken en de verzamelde data ook kunnen vergelijken en op basis van een aantal individuele onderzoeken afdelings- en bedrijfsrapportages kunnen maken. Deze app helpt ons dus om bredere analyses te maken, waarmee we patronen ontdekken en onze klanten ook weer beter kunnen helpen.” De app richt zich nu nog op kantoorwerkplekken. Arbo Unie onderzoekt ook uitbreidingsmogelijkheden naar bijvoorbeeld chauffeursstoelen.

Meer informatie

Wil je vrijblijvend van gedachten wisselen over de individuele werkplekonderzoeken en collectieve werkplekchecks van Arbo Unie? Neem dan contact op met Joy Diekmeijer via 06-5250 0111 of joy.diekmeijer@arbounie.nl

 
Werkplekonderzoek
Ergonomisch werken

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht