1. Statement over leefstijl

Statement Arbo Unie over Leefstijl

Op dit moment is ons land nog teveel bezig met het oplappen van mensen. Er is te weinig aandacht voor de leefstijl van collega’s. Vooral in de bestuurskamers en op HR-afdelingen moet men zich beseffen dat juist het voorkomen van uitval veel meer loont. Het betaalt zich terug in hogere productiviteit, betere kwaliteit van werk en trouwere werknemers. En natuurlijk die oprechte glimlach bij het ’s ochtends binnenkomen. Kortom, zet de totale mens centraal. 

Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Het draait om de mens als geheel. De mens waarin lichaam en geest optimaal met elkaar verbonden zijn. Bij een disbalans kunnen allerlei psychische en/of lichamelijke klachten ontstaan. Dat is de kern van de traditionele Chinese geneeskunde die al meer dan tweeduizend jaar oud is. De filosofie erachter heeft zich sindsdien volop ontwikkeld en bewezen. En onze filosofie ‘lekker in je vel zitten’ sluit er naadloos op aan. 

Dat zijn mooie woorden, maar betekenisloos als je er geen invulling aan geeft. Het is daarom hoog tijd om werkend Nederland ervan te overtuigen dat de vitaliteit en gezondheid van werknemers prioriteit nummer één zou moeten zijn. En dat vooral lichaam en geest totaal in balans zijn. Dat is een opdracht aan ons allemaal. Aan werkgevers én werknemers. 

Van de 24 uur per dag werkt een mens gemiddeld 8 uur. Althans, tot zover de theorie. Nu de praktijk. Want het blijkt dat werken en niet-werken steeds minder gescheiden zijn. Dit leidt geregeld tot meer mentale belasting. En dus mogelijk tot fysieke klachten, want ook lekker bewegen schiet er te vaak bij in. Daar moet nu verandering in komen. 

Houd jezelf als werknemer fit. Maar moedig dat tegelijkertijd als werkgever ook aan. Zet collega’s fysiek in beweging, want stilstand is achteruitgang. Dat kan al heel simpel. Maak van wandelen een prioriteit. Wandelen verbetert onder meer de stofwisseling en de nachtrust. Daarnaast werkt het stress verlagend en neemt de kans op ziektes als kanker en alzheimer af. Zorg ook voor goede voeding op het werk. De interne mens blijft graag gezond. 

Maar zet collega’s ook mentaal in beweging. Help bij persoonlijke keuzes die vanuit het werk of privé naar voren komen. Bied perspectief, plezier en sociale verbinding. Ga de strijd aan met stress. Koester talent. Prikkel de mentale veerkracht. Zorg voor de juiste energie die mensen in hun kracht zet. Natuurlijk kunnen mensen heel veel zelf, maar af en toe hebben ze net dat duwtje in de rug nodig. 

Arbo Unie helpt daarbij. De bewijsvoering vanuit de wetenschap is leidend voor onze aanpak. Wij kunnen bedrijfsartsen en werkgevers volop voorzien van praktische adviezen waarmee zij direct blijvend gedragsverandering kunnen realiseren. Tegelijkertijd hebben wij een set van tools voor werknemers waarmee zij zelf fit kunnen worden, maar vooral fit kunnen blijven. Zo zorgen we er samen voor dat lichaam en geest in balans blijven. Zodat iedereen straks lekker in zijn vel zit.

Terug naar de perspagina