Ondersteun werknemers met schulden 

Hoe help je hen om problemen te beperken?

In Nederland gaat 27 procent van de huishoudens gebukt onder betalingsachterstanden. Grote kans dat ook in jouw organisatie mensen in financiële nood verkeren. Dat is niet alleen vervelend voor hen, ook werkgevers hebben ermee te maken. Want medewerkers met schulden hebben gemiddeld meer stress, zijn minder productief en melden zich vaker ziek. Bijna 80 procent van de werkgevers heeft werknemers die het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden, blijkt uit een peiling van het Nibud. Dat kan betekenen dat als iemand bijvoorbeeld een loonbeslag heeft, de productiviteit terugloopt met zo’n 20 procent, doordat iemand met schulden tijdens het werk van alles moeten regelen en zich door de stress minder kan concentreren. En het ziekteverzuim neemt gemiddeld met 9 dagen toe.

Geen voorschotten, liever een gesprek

Naast gewoon goed werkgeverschap is dit reden genoeg om medewerkers met schulden hulp te bieden. De maatschappelijk werkers van Arbo Unie doen dit bijvoorbeeld door individuele begeleiding te geven of in ernstige gevallen door te verwijzen naar de schuldsanering en daarbij te helpen met bemiddeling. Arbo Unie steekt ook veel energie in preventie: wat kun je als organisatie doen om te voorkomen dat mensen in de schulden raken of daar nog dieper in wegzakken? Zo adviseren we in de arbeidsvoorwaarden op te nemen dat je geen voorschotten verstrekt. Ga liever een goed gesprek aan en bied hulp bij oplossingen. Daarnaast geven we veel voorlichting: hoe zie je dat iemand in de problemen zit en hoe kun je daarmee omgaan?

Trek tijdig aan de bel

Financiële problemen komen voor in alle lagen van de bevolking en bij alle inkomensklassen voor. Slecht financieel beheer is een belangrijkere factor. En vaak speelt er een dubbele problematiek, zoals ontslag, een scheiding, een verslaving of het verlies van een dierbare. De laatste jaren lijkt er een toename, vooral door ontslag bij reorganisaties. Gelukkig trekken steeds meer organisaties aan de bel voordat een reorganisatie start. Dat is heel goed, want we stellen dan samen alvast een plan op: hoe gaat het financiële plaatje er straks uitzien? Wat lukt dan nog wel en wat niet meer? Waar kan iemand eventueel terecht voor bemiddeling? Dat alleen al zorgt vaak voor minder financiële stress. En daar ondervinden werkgevers ook veel voordeel van.

Advies nodig?

088 272 68 00

Op werkdagen zijn we bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur

Bekijk onze locaties

Direct een offerte aanvragen?

Weten hoe dit in jouw bedrijf toegepast kan worden. Vraag direct een offerte aan.

Vraag een offerte aan

Deze oplossing helpt je misschien ook verder

Hulp
bij stress

Werkenden met psychische klachten kun je helpen door hen mentaal weerbaarder te maken.

Quickscan Mentale veerkracht

Vergroot je inzicht in hoe je de veerkracht van werknemers positief kunt beïnvloeden en wat deze aanpak je organisatie oplevert

Preventief medisch onderzoek

Onderzoek de gezondheid van je werknemers en breng risico’s in kaart, om zo de inzetbaarheid van kwetsbare groepen te verbeteren.