1. Aandacht voor diversiteit en inclusie

Aandacht voor diversiteit en inclusie

Me Too, Black Lives Matter, Pride: het zijn bewegingen in de maatschappij waar organisaties niet omheen kunnen. De overgrote meerderheid ziet in dat diversiteit op de werkvloer belangrijk is, ruim driekwart zet zich ook al in voor een inclusieve werkomgeving. Arbo Unie wil hier graag een inspirerend voorbeeld in zijn.

Aandacht voor diversiteit en inclusie

Waar iedereen telt, komt talent tot bloei

Diversiteit en inclusie zijn begrippen die veel met elkaar te maken hebben, maar tegelijkertijd wezenlijk verschillen. Diversiteit in een organisatie verwijst naar de samenstelling van het personeel, van afdelingen en teams: in hoeverre zijn daarin verschillende groepen vertegenwoordigd als je kijkt naar geslacht, etniciteit, leeftijd, levensbeschouwing, geaardheid en meer? Inclusie gaat veel minder over aantallen en percentages, maar meer over het waarderen en integreren van de perspectieven van al die groepen. “In een inclusieve organisatie kan iedereen zich thuis en erkend voelen in wat hij of zij heeft bij te dragen”, zegt Mo van Hal. Zij is bedrijfsmaatschappelijk werker bij Arbo Unie en vormt samen met een diverse club collega’s sinds enkele maanden de werkgroep Diversiteit en inclusie.

Toekomstbestendig

Ook Arbo Unie ziet in dat diversiteit en inclusie niet alleen actuele thema’s zijn, maar ook belangrijke succesfactoren vormen voor elke organisatie – waaronder die van Arbo Unie zelf. Mo: “Alle medewerkers van Arbo Unie bij elkaar vormen al een vrij goede afspiegeling van de maatschappij. Dat zien we terug in onze teams, die we bovendien multidisciplinair inrichten. Waarmee diversiteit nog een extra dimensie krijgt. Ook op het gebied van inclusie zitten we op het goede spoor. Maar om toekomstbestendig te blijven en onze aantrekkingskracht op jong, divers talent te vergroten, is het belangrijk dat we dit onderwerp bij iedereen onder de aandacht brengen en houden. En dat we onze visie en inspanningen hierop nadrukkelijker uitdragen. Intern maar ook naar buiten.”

Inclusie loont

De werkgroep heeft zich dan ook ten doel gesteld om diversiteit en inclusie binnen de organisatie verder te bevorderen. Niet als doel op zichzelf, maar omdat een inclusieve cultuur onmisbaar is voor een veilige werkomgeving waarin ieders talent tot bloei kan komen. En nog meer voordelen oplevert. Zo blijkt uit onderzoek dat waar diversiteit is én goed benut wordt, de innovatiekracht dankzij al die verschillende perspectieven toeneemt. Maar ook dat het leidt tot betere besluitvorming, waarin diverse belangen gelijk worden meegewogen, een hogere betrokkenheid van medewerkers en – mede als gevolg daarvan - betere financiële resultaten. “Reden genoeg om hier werk van te maken”, zegt Mo. “Onze werkgroep is in het leven geroepen om hierin meer daadkracht en initiatief te tonen, en om collega’s te activeren en mee te nemen in onze missie. En we hopen natuurlijk dat we andere organisaties daarmee ook enthousiasmeren.”

Boordevol ideeën

Het borrelt en bruist van de ideeën in de werkgroep. Mo: "We hebben plannen voor ‘D&I’-diners en lunches, waar multiculturele teams gezellig samen komen en kennismaken met elkaars keukens – als conversatiestarter om het ook weer over diversiteit en inclusie te hebben. Je kunt van alles bedenken. We zijn nu langzaam bezig met de realisatie van onze ideeën. Zo zijn we bezig om onze vacatureteksten te herzien om een meer diverse doelgroep aan te spreken. Steeds vaker gaan we collega's in de hele organisatie bij het onderwerp diversiteit en inclusie betrekken om zo op te halen wat zij belangrijk vinden. Met als uiteindelijk doel dat onze werkgroep overbodig wordt – doordat diversiteit en inclusie volstrekt vanzelfsprekend is in de hele organisatie.”

Deel deze pagina

Terug naar het overzicht