1. Meer veiligheid door aandacht voor ergonomie

Meer veiligheid door aandacht voor ergonomie

Een veilige werksituatie is een optelsom van allerlei factoren: van veiligheidsbewustzijn, goede protocollen en instructies tot veilige machines en apparaten en verantwoorde werktijden en werkdruk. Ook ergonomie hoort in dit rijtje thuis. Als de bediening van apparaten en machines niet helemaal intuïtief, helder of consequent is, kan dat de kans op fouten en dus op ongelukken vergroten. Heb jij dit veiligheidsrisico in jouw bedrijf goed onderzocht voor je RI&E?

Paul Beumer, senior veiligheidsexpert bij Arbo Unie, illustreert aan de hand van voorbeelden wat er mis kan gaan: “Ik probeerde op de snelweg te schakelen van de vijfde versnelling naar de achteruit. Normaal rijd ik in een auto met zes versnellingen. De zesde zit op de plaats van de achteruit van de auto waarin ik nu reed. Het ging maar net goed. Op het werk kom je dit soort potentieel gevaarlijke verschillen ook tegen. Zo trof ik in een bedrijf in één ruimte zes kolomboren aan. Bij vijf daarvan zat de noodknop aan de voorkant, de zesde was van een ander merk en had de noodknop aan de linkerkant. Als je gewend bent dat de noodknop aan de voorkant zit, grijp je al snel mis als je toevallig met de andere boor staat te werken. En reageer je dus niet goed op een noodsituatie.”

Waarschuwingstekst op een trillende machine

Veiligheidsrisico’s die samenhangen met ergonomie, komen niet alleen voort uit verschillen. “Ook het ontwerp van apparaten en machines kan de foutkans verhogen. Ik kom van alles tegen: bedieningstoetsen die te klein zijn voor grote vingers, schakelaars die te hoog zitten voor kleine medewerkers, een knop die je tegen de klok in moet draaien om de snelheid op te voeren, een waarschuwingstekst op een trillende machine, apparaten waarbij je automatisch moet multitasken. Allemaal risico’s die makkelijk over het hoofd gezien worden, terwijl ze wel aandacht verdienen.”

Laat gebruikers meedenken

Hoe hou je rekening met de ergonomische aspecten van veiligheid? Paul: “Dat begint al bij de aanschaf: lees de gebruiksaanwijzing, wees kritisch op de bediening en bekijk vergelijkbare situaties in andere organisaties. Vaak kan dat. Maak desnoods een proefopstelling. En vraag om aanpassingen als dat nodig is. Achteraf is het veel lastiger en kostbaarder om ergonomische problemen op te lossen. Belangrijk is ook om de gebruikers te laten meedenken: zij hebben het beste kijk op wat er mis zou kunnen gaan en wat er beter kan. Mijn collega’s en ik kunnen bij al deze stappen deskundige ondersteuning bieden. En zo onveilige situaties helpen wegnemen en voorkomen.”

Meer weten?

Heb je vragen voor Paul Beumer over veiligheid en ergonomie? Neem dan contact met hem op via paul.beumer@arbounie.nl of 06 5250 1193.

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht