Ontmoet Karlijn: Bedrijfsarts in opleiding

Karlijn Jongen werkt al bijna drie jaar bij Arbo Unie, momenteel als bedrijfsarts in opleiding. Tijdens haar studie geneeskunde twijfelde ze lang over het wel of niet werken in het ziekenhuis. Ze kwam tot de conclusie dat dit niet bij haar past. Het traineeship van Arbo Unie sprak haar echter wél aan!

Karlijn

Arts traineeship

"Je hebt als bedrijfsarts de ruimte om breder en dieper het gesprek aan te gaan. Daardoor kun je écht het gesprek aangaan en kom je erachter wat er in iemand schuil gaat. Die holistische benadering spreekt mij heel erg aan. In het ziekenhuis kijk je naar de klacht en kijk je naar hoe je die klacht oplost. Je kijkt nu meer naar alle perspectieven. Hoe zit iemand in elkaar? Hoe is iemand zijn/haar persoonlijkheid? Hoe is de privésituatie en wat voor werk doet iemand? Wat speelt er op het werk? Je kijkt dus eigenlijk heel breed en dat vind ik interessant en leuk. Je moet wel echt van praten houden binnen dit vak. Soms heb ik een gesprek met een werknemer en dan gaan de eerste 5 minuten over hoe zijn vakantie was."

Ik liep een dagje mee met een bedrijfsarts bij Arbo Unie en verbaasde mij over hoe leuk ik het vond! Toen startte ik mijn traineeship en voelde het gewoon goed. Er ging een wereld voor mij open. Sindsdien ben ik gebleven.

"Je krijgt binnen Arbo Unie gewoon echt de tijd en kan deze zelf indelen. De baas zijn over je eigen agenda, zorgt bij mij voor een goede werk-privé balans. Dat vind ik zeker een meerwaarde aan het werken bij Arbo Unie. Zo werk ik op maandag standaard thuis, waardoor ik om 17:00 uur al op mijn racefiets kan zitten. Heerlijk om zo de week te beginnen!"

Deels vanuit huis

"De afwisseling van werken op kantoor en thuis bevalt mij goed. Al moet ik zeggen dat ik de dagen op kantoor het leukst vind. Dan zie je natuurlijk je collega’s en heb je persoonlijk contact. Er heerst een fijne werksfeer. Als je met iemand wil sparren of vragen hebt, staat er altijd iemand voor je klaar. Ik word goed begeleid in het kader van mijn opleiding en ontwikkeling. De lijnen zijn kort, daar hou ik van! Natuurlijk heeft iedereen het wel druk, waardoor de gesprekken niet altijd live kunnen. Maar dan plannen we gewoon online of na het werk een koffiemomentje in!

Binnen mijn opleiding moet ik ook opdrachten maken en onderzoek doen. Arbo Unie heeft veel disciplines in huis waar je dan bij terecht kunt. Je hebt zo een contactpersoon gevonden die je verder kan helpen. De lijnen zijn kort en je hebt veel ontwikkelmogelijkheden. Als je een cursus wil doen kan dat ook. Zo ga ik binnenkort een ECG cursus volgen.”

Ambitie binnen het werkveld

“Binnenkort ga ik coassistenten begeleiden. Ik mag dan in de praktijk andere mensen begeleiden bij hun ontwikkeling. Daar heb ik enorm veel zin in! Ik denk dat ik in de toekomst ook iets wil doen met opleiden. Daarnaast ligt mijn specifieke interesse bij het houdings- en bewegingsapparaat, maar ook bij leefstijl. Zo ga ik binnenkort beginnen met de opleiding tot bouwarts, waarin deze onderwerpen ook naar voren zullen komen. Verder is het mijn doel om de 4-jarige opleiding tot bedrijfsarts af te ronden bij Arbo Unie."

Vrije tijd

“In mijn vrije tijd spreek ik met vrienden af en blijf ik graag in beweging. In de sportschool doe ik bodypump en daarbuiten stap ik regelmatig op mijn racefiets of mountainbike. In combinatie met mijn werk, is daar genoeg gelegenheid voor. Ik probeer daarnaast vaak te wandelen tussen het werk door. Het is gewoon heel fijn dat je flexibele werktijden hebt. Daardoor hou je voldoende tijd over voor privé.”

Lekker in je vel zitten

“Lekker in je vel zitten betekent voor mij dat je met energie naar je werk gaat en ook weer met energie weg gaat. Ik denk dat ik zelf vooral energie krijg van de contacten die ik met werknemers, maar ook met werkgevers, heb. Zeker als ik werknemers langer spreek en bij afronding dankbare woorden krijg. Daar krijg ik veel energie van! Ook het sparren en kletsen met mijn opleider of met collega’s geeft mij energie. Daardoor laad je echt weer even op. Voor mij is het ook belangrijk om na mijn werk lekker te ontspannen. Ik stap graag op de racefiets of loop de sportschool in."

Lekker-in-je-vel motto

“It’s not about ‘having’ time, but about making time.” Oftewel: maak tijd voor de dingen die jij belangrijk vindt en waar je energie van krijgt, zodat je je eigen batterij gevuld houdt. Dus bel die ene vriend, stap de sportschool in, neem de tijd voor je partner/kinderen, of doe die kop koffie met een collega: wat voor jou werkt!"

Deel deze pagina

Meer informatie over het Arts Traineeship

Wil je meer weten over het Arts Traineeship?

Maak kennis met het vak bedrijfsgeneeskunde als Arts Trainee. Vul het formulier in. Wij nemen contact met je op!