1. Ontmoet Naomi Bedrijfsarts in opleiding BAIO

Ontmoet Naomi: Bedrijfsarts in opleiding (BAIO)

Naomi Louisse is in 2019 bij Arbo Unie gestart als bedrijfsarts in opleiding (BAIO). Voordat ze haar carrière bij Arbo Unie begon, heeft ze jarenlang in het ziekenhuis gewerkt. Ze begon binnen de interne geneeskunde, maar startte uiteindelijk een opleiding tot longarts. Toen ze een keer mee kon lopen met een Arbo Unie bedrijfsarts overtrof dit al haar verwachtingen en wist ze: ik wil bedrijfsarts bij Arbo Unie worden.

Ontmoet Naomi: Bedrijfsarts in opleiding (BAIO)

Niet het standaard plaatje van een tweed jasje

Het was een bewuste keuze om te stoppen met haar opleiding tot longarts. Op een gegeven moment begon Naomi na te denken over wat werk voor haar betekende. Ze kon een dagje meelopen met een bedrijfsarts bij Arbo Unie en werd enthousiast. Naomi: “Ik dacht wat is dit een leuk vak, wat doe je eigenlijk allemaal leuke dingen en wat zijn dit voor leuke mensen. Het beeld dat je bij een bedrijfsarts hebt van iemand in een stoffig tweed jasje klopt niet. Er werken bij Arbo Unie juist frisse en energieke mensen.”  

Een zachte landing door een traineetraject 

Vol enthousiasme startte Naomi de opleiding tot bedrijfsarts. Hier ging eerst een traineeship aan vooraf. In die periode maak je kennis met het vak en leer je over hoe de wetgeving werkt, wat je wel en niet moet vragen en hoe de verbanden met HR en de werkgever werken. Naomi: “In de eerste maand heb ik meegelopen met mijn opleider. Ik kreeg de mogelijkheid om al een aantal dingen zelf te doen. Na twee à drie maanden draaide ik al hele dagen zelfstandig.” Als je na het traineeship aan de vierjarige opleiding begint, werk je zelfstandig door. Tussendoor heb je de mogelijkheid om te overleggen met je opleider, doe je opdrachten en krijg je les.  

Het werk als bedrijfsarts

Als Arbo Unie bedrijfsarts adviseer je over werk en gezondheid. De vraagstukken zijn divers: van adviesvragen over pijnklachten om uitval te voorkomen tot het begeleiden van een medewerker die ziek thuis zit door een burn-out. Als bedrijfsarts heb je daadwerkelijk tijd voor je cliënten.

Wat ik het tofste aan deze functie vind, is dat als iemand na ziekte weer aan het werk gaat daar niet alleen blij om is, maar ook aangeeft dat diegene er wat uit meegenomen en van geleerd heeft. Cliënten zijn de bedrijfsarts vaak echt dankbaar.

Naomi heeft standaard een bouwvakkershelm en veiligheidsschoenen in haar auto liggen. Het kan namelijk voorkomen dat ze naar een bouwlocatie moet voor een spreekuur of werkplekonderzoek. Zo staat ze letterlijk met haar neus boven op de werkplaats, waardoor ze goed advies kan geven aan werkgevers. Bijvoorbeeld over of een medewerker met astma of een pacemaker daar kan blijven werken. Advies voor een individuele medewerker kan uitmonden in advies voor de hele organisatie. Hierdoor blijft een positieve ontwikkeling niet alleen bij één medewerker, maar sijpelt door naar meerdere medewerkers.

Het werken voor verschillende werkgevers, van de brandweer, ICT-bedrijven tot mediabedrijven, maken haar weken dynamisch. Ze is veel onderweg, maar wel binnen een afgebakende regio. Bij Arbo Unie kan Naomi zelf de regie nemen om haar werk leuker te maken en werkt ze veel in teamverband. De cliënt is altijd in goede handen. Wanneer Naomi een andere discipline nodig heeft, zoals een psycholoog, dan kan zij de cliënt direct doorverwijzen naar een collega.

Practice what you preach

Tussen alle spreekuren en bezoeken aan werklocaties door, heeft Naomi ook ruimte om te werken aan haar eigen gezondheid. Naast dat zij dit ook haar cliënten adviseert, vindt zij een goede werk-privébalans erg belangrijk. Het kunnen ophalen van haar kinderen van het kinderdagverblijf, de administratie kunnen doen vanuit huis of een wandeling kunnen maken wanneer ze heftige gesprekken achter de rug heeft; zo zorgt Naomi dat zij lekker in haar vel blijft zitten en haar functie als BAIO tot in de puntjes kan blijven uitvoeren.

Deel deze pagina

Kom ook werken bij Arbo Unie

Bekijk onze vacatures

Wil jij ook graag als bedrijfsarts werken bij Arbo Unie? Reageer dan snel op één van onze vacatures.