1. Schotten weg tussen zorg en werk

Schotten weg tussen zorg en werk

Wim Schimmel is CEO van Arbo Unie en bestuurslid van brancheorganisatie Oval. Hij laat maandelijks zijn licht schijnen op actualiteiten en issues in de wereld van de bedrijfsgezondheidszorg.

In 2030 heeft één op de vier werkenden een chronische ziekte. Dit stelt de SER in een recente publicatie. Het aantal mensen met ziekten zoals kanker, longaandoeningen, diabetes en reuma groeit, ook omdat we gemiddeld ouder worden. De grootste verandering is dat ziekten vaak niet meer fataal zijn, maar wel een chronisch karakter houden. Dit heeft directe gevolgen voor werkgevers. Hoe bevorder je dat iemand met een chronische ziekte kan blijven werken? De beste tip is verrassend eenvoudig: ga zo snel als mogelijk is het gesprek aan met elkaar.

Bij mensen met een ziekte zoals kanker wordt nog te vaak gedacht: die is voorlopig uit de running. Of erger: die komt niet meer terug. Eerst herstellen en daarna weer werken, is de gedachte. Terwijl werk juist groot effect heeft op de kwaliteit van leven. Werkgevers weten soms niet goed hoe ze met de situatie moeten omgaan, zijn huiverig om het gesprek met de zieke werknemer aan te gaan. Terwijl praten precies is wat er moet gebeuren. Medewerkers met een chronische ziekte kunnen beperkingen hebben zoals een lager energieniveau of een andere intensiteit van werken. Ook zijn specifieke handelingen soms niet meer mogelijk. Die nieuwe realiteit moet besproken worden, zodat het werk eventueel kan worden aangepast, zowel in een fase van behandeling als in andere fasen.

Organisaties zoals Patiëntenfederatie NPCF, Diabetesvereniging Nederland en de Levenmetkanker-beweging maken zich al langer sterk voor werk. Dat doen ze omdat werk veel impact heeft op de kwaliteit van leven van mensen. Werk is vaak zelfs extra belangrijk als iemand ziek wordt. Het kan een steunpilaar zijn in moeilijke tijden. Daarom is het zo belangrijk dat niet alleen leidinggevenden en HR-professionals, maar ook medici werk gaan inzetten als medicijn. Arbo Unie participeert momenteel in een project bij Radboudumc waarbij de oncoloog de bedrijfsarts direct bij het behandelplan betrekt. De bedrijfsarts adviseert bijvoorbeeld over de plaatsing van een stoma, zodat iemand na behandeling aan de slag kan blijven. Werk wordt zo integraal onderdeel van de zorg.

Een ontwikkeling die ik van harte toejuich. De schotten weg tussen zorg en werk: deze onderdelen horen niet achter elkaar, maar juist naast elkaar. Dat is het bekende ideaal. Het is mogelijk op de werkvloer, met de dialoog als vertrekpunt. Als een medewerker een chronische ziekte heeft kunnen werkgevers en werknemers, eventueel samen met de bedrijfsarts, kijken of ze de werkbelasting of bepaalde werkafspraken kunnen aanpassen. De praktijk laat zien dat veel mensen met een chronische ziekte na enkele gerichte aanpassingen ook weer energie kunnen halen uit werk. Daar gaan wij voor!

Wim Schimmel
CEO Arbo Unie

Naar Weblog

Aanmelden Weblog

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht