1. Teamontwikkeling in een stroomversnelling

Teamontwikkeling in een stroomversnelling

Om je organisatie verder te brengen, is het belangrijk dat teams optimaal functioneren. Wat doe je als de samenwerking hapert of de prestaties achterblijven? En hoe krijg je goed draaiende teams naar een hoger plan? Meestal kost het tijd en moeite om boven tafel te krijgen wat er onder de oppervlakte speelt. Met het innovatieve teamprogramma Goed Bezig breng je dat proces in een stroomversnelling en zet je teams in beweging. Dat is teamontwikkeling nieuwe stijl.

“De tijdgeest laat zien dat organisaties steeds meer verantwoordelijkheden bij teams neerleggen”, aldus Rick Schram. Als Managing Consultant bij Arbo Unie-dochter Fysergo heeft hij veel ervaring met teamontwikkeling. “Die verantwoordelijkheid is goed, maar kan er ook toe leiden dat teams meer werkdruk voelen. Hoe ga je daarmee om? Zo kan er van alles spelen in een team. Dat medewerkers niet overtuigd zijn van de betekenis van hun eigen bijdrage aan de organisatie bijvoorbeeld. Dat er te weinig consensus is over hoe het werk gedaan moet worden en de taakverdeling. Dat teamleden ervaren dat de leidinggevende onvoldoende zichtbaar is of twijfelen aan de teamsamenstelling. Met het teamontwikkelingsprogramma Goed Bezig pak je dat soort issues effectief aan.”

Groepsscores

Het teamprogramma Goed Bezig wordt ondersteund door een app. Daarmee vullen de deelnemers dagelijks hun bevindingen over de werkdag in. Leuk om te doen en maar een minuutje werk. Die informatie vormt het uitgangspunt voor een aantal begeleide teamsessies. Rick: “De app geeft inzicht in hoe mensen aankijken tegen elkaar, en of ze perspectief, verbinding, autonomie en groeimogelijkheden ervaren. We verwerken hun vertrouwelijke antwoorden tot teamscores en bespreken die met de groep. Die aanpak blijkt de dialoog sterk te versnellen. Juist omdat mensen vaak zien dat ze niet de enige zijn die ergens mee zitten. Of dat ze een probleem groter hebben gemaakt dan het in werkelijkheid is. Dat maakt het voor hen ook minder beladen om ermee voor de dag te komen. Dankzij de Goed Bezig-app krijg je heel snel het vertrouwen dat nodig is om open en eerlijk in gesprek te gaan. Vandaaruit kan het team samen oplossingen bedenken en tot actie komen.”

Waanzinnig eigentijds

Deze combinatie van teamontwikkeling en technologie levert goede resultaten op. “Je brengt veel sneller dan voorheen een proces op gang dat leidt tot verandering van gedrag. Goed Bezig faciliteert teams op een waanzinnig eigentijdse manier om samen tot een effectievere manier van samenwerken te komen. En om het vertrouwen in elkaar te verankeren. Met als ultiem resultaat: groei van de organisatie.”

Meer weten?

Wil je meer weten over het teamprogramma Goed Bezig? Neem dan contact op met Rick Schram via r.schram@fysergo.nl, Lianne Stolwerk via lianne.stolwerk@arbounie.nl of Caroline Kolkman via caroline.kolkman@arbounie.nl.

Goed Bezig

Deel deze pagina

Terug naar nieuwsoverzicht