Griep op de werkvloer

Publicatiedatum: 09 januari 2013 14:05
Bedrijfsarts Wilco de Bree geeft zijn visie in Editie NL over de huidige griepepidemie en handige tips om mogelijke besmetting te voorkomen.

Terug van geweest: de Mexicaanse griep. Eén op de drie grieppatiënten heeft op dit moment de Mexicaanse variant, zegt het Nivel.

Koorts, keelpijn, hoesten en flink verkouden; het zijn de aloude symptomen. Uitzieken is de beste oplossing, maar dat doen we steeds minder. De crisis maakt ons kopschuw, vertelt Carl Koppeschaar, initiatiefnemer van de griepmeting.

Uitgegriept

Sinds de crisis is er steeds minder ziekteverzuim. Bleef normaal gesproken 85% van de Nederlanders thuis bij griepachtige verschijnselen, de twee vorige winters daalde dat tot 80 procent en afgelopen winter zelfs tot 70 procent.

Carl Koppeschaar ziet dat mensen steeds vaker doorwerken met griepachtige klachten: "Mensen gaan door de crisis en de bijbehorende angst om hun baan te verliezen, steeds vaker ziek naar hun werk om daar vervolgens hun collega's aan te steken. Dat is natuurlijk waanzin. Je mag volgens mij niet eens ziek achter het stuur gaan zitten."

Ziek vs thuis

Zieke werknemers kosten geld. Een bedrijf is volgens TNO 250 euro per dag kwijt voor een zieke werknemer. Als er iemand ingehuurd moet worden om de zieke werknemer te vervangen kost dat ruim 400 euro per dag.

Toch is doorwerken als je grieperig bent, lang niet altijd beter. Niet voor je zelf, maar ook niet voor het bedrijf. Als het halve bedrijf geveld wordt, schiet niemand daar iets mee op.

Wilco de Bree (bedrijfsarts Arbo Unie): "Ik raad niet per definitie af thuis te blijven als je ziek bent. Dat is afhankelijk van het type beroep. Hoe dicht werk je op je collega's? Werk je alleen? Maar bij echte griep moet je natuurlijk gewoon thuis blijven."

Do's en dont's

Voel je je ziekerig en ga je toch werken, tips:

Bekijk het hele item op EditieNL

Bron: RTL

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee