Geef elk crisisgebied een mobiele arts

Publicatiedatum: 22 januari 2011 00:00
Na calamiteiten die een gevaar voor de volksgezondheid opleveren, zoals de brand in Moerdijk, moet ter plaatse altijd een mobiele dokterspost worden opgetrokken.

De drempel voor de omgeving om gezondheidsklachten te melden, wordt dan zo laag mogelijk. Dat zegt bedrijfsarts Frits van Rooy, onder meer werkzaam bij Expertise Centrum voor Toxische Stoffen van Arbo Unie.

Van Rooy leidt sinds begin deze week het tijdelijke gezondheidscentrum op het industrieterrein van Moerdijk. Daar kunnen werknemers terecht die klachten hebben overgehouden aan de brand bij het verpakkingsbedrijf Chemie-Pack, ruim twee weken geleden. „Wij monitoren het welzijn van alle medewerkers in het gebied”, zegt Van Rooy.

Het is voor het eerst dat een mobiel gezondheidscentrum wordt geopend nabij de plek van een ernstig incident. De dokterspost zit in het gebouw van Zeehavenbedrijf Dordrecht, gelegen aan dezelfde weg als Chemie-Pack. Er is een spreekkamer en een behandelruimte. De eerste week hebben zich 21 mensen gemeld, vertelt de bedrijfsarts. Bij twaalf patiënten is het volgens Van Rooy „aannemelijk dat de klachten verband houden met de gebeurtenissen bij Chemie-Pack”.

De bedrijfsarts heeft vier werknemers van een tegenovergelegen bedrijf behandeld, die tijdens de brand naar buiten gingen om foto’s te maken. „Toen de vuurzee groter werd en de hulpdiensten massaal uitrukten, konden ze daar niet meer weg.” Anderhalve week later prikten de ogen nog.

Begin deze week klaagden diverse werknemers bij Van Rooy over stank afkomstig van het terrein van Chemie-Pack. Er bleek nog een lekkende container te staan, gevuld met een zeer chemische formalineoplossing. „Zoiets geeft onrust vertelt bedrijfsarts Van Rooy. „Daarom is het van groot belang dat wij dichtbij de mensen op dit industrieterrein zijn.”

Arts en milieukundige Henk Jans van de GGD Midden- en West-Brabant is tevreden over het gezondheidscentrum. Het vergroot de kans dat iedereen met klachten wordt gehoord en geregistreerd. Het is volgens Jans niet uitgesloten dat mensen met irritaties aan ogen of luchtwegen blijven kampen. Hij refereert aan de brand bij chemisch afvalverwerker ATF in Drachten in 2000. Sommige omwonenden hadden jarenlang astmatische klachten.

Het is nog te vroeg om te bepalen of patiënten daadwerkelijk last zullen houden van aandoeningen. „Dat kunnen we over tien tot twaalf weken beter inschatten. Maar op basis van de informatie die ik nu heb, verwacht ik dat eerlijk gezegd niet.”
De autoriteiten kunnen geen exact beeld schetsen van het totale aantal mensen dat zich na de brand met gezondheidsklachten heeft gemeld. Bij de GGD in West-Brabant zijn ruim vijftig meldingen binnengekomen. 76 mensen in deze regio hebben hun klachten elektronisch doorgegeven via een speciaal formulier. In Zuid-Holland Zuid, waar de giftige rook overheen trok, zijn vele tientallen mensen met klachten naar de dokter gestapt.

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee