Vijf vragen over werken met een chronische ziekte

Publicatiedatum: 12 december 2016 09:59

Werken chronische ziekteIn 2030 heeft naar verwachting een op de vier werknemers een chronische ziekte zoals kanker, longaandoeningen, diabetes, reuma of hart- en vaatziekten. Op dit moment is dat al 20 procent. De SER heeft chronisch zieke medewerkers dan ook hoog op de agenda gezet. Ook Arbo Unie besteedt veel aandacht aan dit thema. Daarbij merken we dat er bij werkgevers nog veel vragen leven. We zetten de meest gestelde vragen op een rij.

1. Hoe kunnen we beter omgaan met chronisch zieke medewerkers?

De beste tip is verrassend eenvoudig: ga zo snel mogelijk het gesprek aan. Werkgevers gaan er vaak ten onrechte van uit dat ze chronisch zieke medewerkers vooral met rust moeten laten. Dat is goed bedoeld, maar betekent wel dat het vraagstuk van werk en re-integratie niet of te laat op tafel komt. Terwijl veel chronisch zieken graag willen werken. Ga dan ook in dialoog en zoek samen naar passende oplossingen om dit ondanks de gezondheidsbeperkingen en eventuele behandelingen mogelijk te maken. Chronisch zieke medewerkers weten heel goed wat ze nog wél kunnen en wat minder goed gaat. Durf hen waar het kan de regie in handen te geven.

2. Welke maatregelen kan HR nemen om werken met een chronische ziekte in de organisatie te vergemakkelijken?

Medewerkers met een chronische ziekte ervaren soms belemmeringen tijdens het werk. Zoals vermoeidheid, wisselende belastbaarheid en een verminderd concentratievermogen. Sommigen vinden het ook lastig om na een periode van verzuim weer verbinding met het werk te leggen. HR kan deze belemmeringen helpen verkleinen door:

3. Hoe kunnen we ons voorbereiden op een toenemend aantal chronisch zieke medewerkers, ook beleidsmatig?

Uit onderzoek van Arbo Unie blijkt dat de begeleiding door HR en leidinggevenden nog voornamelijk ad hoc wordt georganiseerd. Dat verandert ten goede als je:

4. Zijn er subsidieregelingen om het aannemen en in dienst houden van chronisch zieke medewerkers te bevorderen?

Ja, de overheid stimuleert sociaal ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

Kijk voor meer informatie op:

Om de website van Arbo Unie goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

werk in uitvoering contact
Mag ik je wat vragen?

Sluit onze site goed aan op jouw wensen? We horen graag wat je ervan vindt door deze korte vragenlijst in te vullen. Alvast bedankt voor je tijd.

Ja  Nee